İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN 5 BELİRTİSİ

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN 5 BELİRTİSİ

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN 5 BELİRTİSİ

Yeterince D vitamini alıyor musunuz ?

 

Dengeli beslenme , düzenli uyku , haftada birkaç kez egzersiz ve güneşe çıkmak …Hayatınızda yapacağınız ufak değişikliklerle D vitamini seviyenizi koruyabilir ve böylece diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıkların riskini yarı yarıya azaltabilirsiniz. Dünya çapında 1 milyon insanda D vitamini eksikliği görülüyor ve ne yazık ki bu durum birçok hastalık için risk faktörü oluşturuyor. Bu vitaminin eksikliğinin yaygın olmasının sebebi ise D vitamini içeren gıdaların sayısının az olması ve bu gıdalarda vücudun ihtiyaç duyduğu kadar D vitamini bulunmaması.

 

İşte D vitamini yetersizliğinin 5 göstergesi ;

 

1.Aşırı terleme

Yenidoğanlarda genelde alında ufak ufak terlemeler görülür . Yetişkinlerde ise aktivite düzeyi sabit kalırken , eğer vücut ısısı 36-37 derecelerde iken terleme oluyorsa D vitamini düzeyinize baktırmanızda fayda var.

 


 

2. Yorgunluk hissi

 

Kendinizi belirgin bir şekilde yorgun ve bitkin mi hissediyorsunuz? Bu durum her zaman vücuttaki demir düzeyiyle ilgili olmayabilir. Eğer D vitamini eksikliği varsa sürekli uyku hissi ve yataktan kalkamama gibi şikayetlerle karşılaşabilirsiniz. Çünkü D vitamini vücutta genç , yaşlı her hücreye güç sağlar . Harvard üniversitesinde yapılan çalışmada 60 yaş üstü kişilerde D vitamini takviyesiyle kas gücünde % 20 artış görülmüş .Yapılan çalışmalardan çıkan sonuca göre ise 6 ay düzenli D vitamini takviyesi kas güçsüzlüğünü tamamen ortadan kaldırabiliyor .

 

 

 

 

3. Kemik kırılması

30 yaşından sonra vücutta kemik yapımı duruyor ve D vitamini eksikliğiyle birlikte osteoporoz belirtileri daha da belirgin hale geliyor. Amerikan Klinik Beslenme Dergisinin yaptığı bir çalışmaya göre D vitamini eksikliğini diyetle gidermenin neredeyse imkansız olduğu görülmüş . Vücutta D vitamini seviyelerini normale getirmek için 3 yönlü bir tedavi gerekiyor ; güneş ışığı , supplement/ iğne kullanımı ve besinler

 

 

 

4. Kronik ağrı

Genelde vücutta belli belirsiz ağrılar oluşur , kemik ağrısı olarak da ortaya çıkabilir . D vitamini eksikliği eklem ve kas ağrılarına sebep olarak artrit veya fibromiyali gibi hastalıkları tetikleyebilir. D vitamini eksikliği bu tip hastalıkların tedavisinde bir basamaktır . Bu nedenle kemik veya eklem ağrılarınız 2 hafta boyunca devam ediyorsa, mutlaka doktora danışmalısınız. Ayrıca vücutta D vitamini düzeyinin yeterli olması egzersiz sonrasında oluşan kas ağrılarını ve yorgunluk hissinin de önüne geçer .

 

 

 

5. Depresif ruh hali

Depresyonun nedenlerinden biri olarak da D vitamini eksikliği görülüyor. Yapılan çalışmalar D vitamininin beyin çalışmasında etkili olan minerallerle bağlantılı olduğunu , ayrıca ruh halini etkileyen ve depresyon tedavisinde en önemli hormon olarak bilinen serotoninin etkinliğini de artırdığını gösteriyor.

Read more

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BESLENME VE ÖNERİLERİ

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BESLENME VE ÖNERİLERİ

Fertilite Diyeti  İnfertilite doğurganlık çağdaki çiftlerin %10-15’ini etkilemektedir. İnfertilitenin yaygınlığı ve ana nedenlerini değerlendirmek için Fransa’da yapılan çok merkezli bir çalışma...

Daha fazlasını oku
YEŞİL İÇECEKLER GERÇEKTEN FAYDALI MI ?

YEŞİL İÇECEKLER GERÇEKTEN FAYDALI MI ?

 Yeşil smoothieler ve sebze suları üzerine son zamanlarda bir çok tartışma var. Gerçekten faydalı içecekler mi yoksa aslında sandığımız kadar faydası yok mu ? Şu an bu konuyla ilgili tartışmalara b...

Daha fazlasını oku