İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: KAFEİN HAKKINDA TÜM GERÇEKLER

KAFEİN HAKKINDA TÜM GERÇEKLER

KAFEİN HAKKINDA TÜM GERÇEKLER

Sizde güne çay , kahve içmeden başlayamayanlardan mısınız ? Kafein içeren besinlerin zararlı olduğunu söyleyenlere inat günümüzde yapılan çalışmalar bu görüşün doğru olmadığını söylüyor.

Kahve ve çay aslında sağlık konusunda haksızlığa uğramış içeceklerdir diyebiliriz. Kafein içeren bu içecekleri içenlerde çarpıntı, uykusuzluk gibi yakınmalara rastlanması ve hamilelerde kahvenin zararlı olduğunun düşünülmesi de bu olumsuz değerlendirmelere çok katkıda bulunmuştur. Ancak son yapılan araştırmalarda ön yargıları ortadan kaldıracak birçok sonuç bulunmuştur.

 

İşte kafein hakkında tüm bilmeniz gerekenler ve son gelişmeler ; 

 

GÜVENLİ KAFEİN ALIM DÜZEYİ NEDİR ?

Pek çok çalışmada, yetişkinler için güvenli olarak tüketilebilecek kafein miktarının günde 300-400 mg (yaklaşık 3-4 fincan kahve ya da 5-6 büyük bardak çay) olduğu belirtilmiştir.Dünya Sağlık Örgütü ise herhangi bir hastalığı olmayan sağlıklı bireyler için bu değeri doğrulamıştır.Kafeini, yüksek dozlarda ölüme de yol açabileceği unutulmamalıdır. Günlük 600 mg ‘dan fazla tüketilmemelidir. Alkollü içeceklerle birlikte kesinlikle alınmamalıdır.

 

Güvenilir Miktarda Kafein Alımının Faydaları

· Uyarma yeteneğiyle bilinir.

· Kafein, beyinde kan damarlarını daraltır; bu nedenle, bazı migren ağrısı tiplerini tedavi etmek ve merkezi sinir sistemini zayıflatan bazı ilaçları dengelemek için kullanılır.

· Sakinleştirici bir etkisi bulunur.

· Dikkati artırır, yorgunluğu azaltır.

· Fiziksel, psikomotor ve intellektüel performansı arttırır.

· Akciğerlere giden solunum yollarını rahatlatır ve astım krizlerini azaltıcı etkisi vardır.

· Bağırsakları yumuşatıcı etkisi bulunur.

· Metabolizmayı hızlandırır.

 

Fazla Kafein Alımının Zararları ;

·Düzensiz ya da hızlı kalp atışı

·Tansiyon

·Uykusuzluk, sinirlilik

·Mide rahatsızlığı

·Kan basıncında artış

·Vücut ısısında artma

·Kasların uyumu ve zamanlamasını da güçleşme

·Hamile kadınlarda düşük ve doğurganlık üzerine etkisi

·Vitamin ve mineral kaybı

 

 

En çok merak edilenler ;

 

 

 

1.Kafein metabolizmayı hızlandırır mı?

Kafein 8mg/kg düzeyinde verildiğinde metabolik hızda artış sağladığı yapılan çalışmalarla ispatlanmıştır. Kafein tüketiminden sonra 24 saatlik enerji harcanışı gözlemlendiğinde %5 ‘lik bir artış görülmektedir. Buda eğer gıda alımı sabit tutulursa günlük 75-110 kalori daha fazla yakılmasını sağlar. Kafeinin vücut üzerindeki bu etkisi kilo verme sürecini ve yağ yakımını hızlandırmaktadır.

 

2.Kafein bağımlılık yapar mı ?

Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre ciddi madde bağımlılığında görülen fiziksel ve sosyal etkilerle kafein tüketiminde görülen etkilerin benzer olduğuna dair bir kanıt yoktur. Düzenli olarak yüksek miktarda kafein tüketen ve daha sonra kafein alımlarını hızla azaltan bazı kişilerde iki günden bir haftaya kadar süren baş ağrısı ve yorgunluk gibi geçici belirtilere rastlanabilmektedir.

Her maddede olduğu gibi bazı kişilerin kafeine gösterdiği duyarlılık diğerlerine göre farklılık gösterebilir. Her kişide görülmese de, uzun süre yüksek düzey kafein alımı beyinde bağımlılık yapmaktadır. Ancak orta düzeyde kafein tüketen kişilerde herhangi bir bağımlılık oluşmadığı görülmektedir.

 

 

3.Kafein ve Dehidratasyon Etkisi

Aşırı miktarda kafeinin böbreklere kan akışını hızlandırdığı ve sodyum emilimini sınırladığı biliniyor. Vücutta emilmeyen sodyum ile baş edebilmek için daha fazla idrar üretiliyor. Kafeinin idrar söktürücü özelliği buradan kaynaklanıyor. Fakat bu konuda kesin sonuca varılmış değil. Bu konunun daha çok araştırma istemesine rağmen bugüne kadar yapılan çalışmalar kahvenin dehidratasyon etkisi olduğunu gösteriyor. Ancak bu dehidrate durumu ciddi sağlık sorunlarına yol açan dehidratasyonla karıştırılmamalıdır. Yinede vücudun sıvı dengesini korumak adına kahve, çay gibi kafein içeren içeceklerden sonra 1 bardak su içilmesini tavsiye ediyoruz.

 

4. Kafeinin Hastalıklar Üzerine Etkisi Nedir?

 

·Orta düzey kafein tüketiminin kalp hastalığı üzerine herhangi bir olumsuz etkisi görülmemektedir. Eğer belirtilen oranın üzerine çıkılırsa çarpıntı ve kalp atışında hızlanmaya neden olabilir.

·Kısa vadede kafein alımı tansiyonda artışa neden oluyor gibi gözükse de düzenli ve ölçülü miktarda kahve tüketiminin hipertansiyon üzerinde olumsuz etki yaratmadığı son yapılan çalışmalarla ispatlanmıştır.

·Yüksek antioksidan içeriğiyle kanser hücreleriyle savaşır. Düzenli kafein alımının karaciğer kanseri gelişiminde önemli derecede azalma sağladığı görülmüştür.

·Güvenli doz kafein alımı, bilişsel hafızayı güçlendirerek Alzhemer riskini azaltmaktadır.

·Tip 2 diyabet riskini azaltır.

·Fazla kafein alımı ve yetersiz kalsiyum alımı bir arada olduğunda osteoproz riski artmaktadır.

·Safra taşı oluşumunu önlemektedir.

 

 

5.Hamileler, Emzikliler ve Çocuklarda Kafein Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

 

Birkaç fincan kahve, çay ya da kolalı içecek tüketen bazı kişiler kafeinin uyarıcı etkisinden etkilenmediğini söylerken ,bazı kişiler de bir bardak çay içtiğinde bile uyuyamadığını söyler. Kişisel duyarlılık dikkate alınmakla birlikte hamileler, emzikliler ve çocuklar tüketilen kafeinin kısıtlanması gereken gruplardır.

 

 

 

 

 

-Hamilelerde ise güvenli alım düzeyi Dünya Sağlık Örgütü ( WHO) tarafından 200 mg olarak belirlenmiştir.

-Araştırmalar besinlerin içinde bulunan kafeinin miktarının çocuklar için zararlı olmadığını göstermiştir. Ancak ailelerin çocuklarına fazla miktarda kafein içeren yiyecek ve içecekleri vermemesi gerekir. Çocuklar için tüketilen kafein miktarı günde 35-40 miligramı geçmemelidir.

- Emziren annelerin aşırı olmamak kaydıyla kafein alabileceği bazı çalışmalarda belirtildiyse de, az miktarda da olsa bebeğin anne sütünden kafein aldığı bilinmektedir.Bu nedenle emziren annelerde de kafein alımını 200 mg ile sınırlanması önerilir.

 

 

 

6.Kafeinsiz kahve (Decaf ) nedir?

Bazı bireylerin kafeinin sözü edilen etkilerine karşı duyarlı olması nedeniyle kahve çekirdeklerinden kafeini uzaklaştırmak üzere çeşitli yöntemler denenmekte ve bunun sonucunda kafeinsiz "decaf ” kahve elde edilmektedir. Kafeinsiz kahve gece kahve tüketmek isteyenler ve kafeine duyarlılığı olanlar, hamile ve emziklilerde tercih edilebilir.

 

 

KAFEİN İÇEREN BESİNLER VE İÇECEKLER

Kafeinin dünyada en yaygın kullanılan aktif kimyasal maddelerdendir. Kafein 50’nin üzerinde bitkide yer alır. Kakao, kahve, çay, çikolata ve kolalı içecekler kafein içerirler ancak kahve ve çay, dünyada kafeinin en önemli iki kaynağıdır.

 

                                     Gıdalardaki Kafein Miktarları

 

 

Besin

Miktarı

Kafein Miktarı(mg)

Kahve

250 ml

80-180

Filtre kahve

1 fincan

135-200

Türk kahvesi

1 fincan

57

Hazır kahve

150 ml

57

Kafeinsiz kahve

250 ml

3-15

Sütlü kahve

450 ml

150

Espresso

30 ml

64-90

Kafeinsiz espresso

30 ml

0

Cappuccino veya latte

250 ml

45-75

Nescafe

250 ml

3-26

Kahve likörü

45 ml

4-14

Siyah çay

250 ml

43-60

Yeşil,oolong,beyaz çay

250 ml

24-45

Demleme çay

175 ml

20-110

Hazır çay

200 ml

30

Şekerli buzlu çay

350 ml

15-67

Kafeinsiz çay

250 ml

0-5

Ice tea

1 kutu

70

Nestea

330 ml

26

Tüm meyve çayları

250

0

Red bull

250 ml

80

Diyet kola

355 ml

25-43

Kola

355 ml

30

Coca-cola

330 ml

35

Pepsi

330 ml

38

Koyu veya sütlü çikolata

60 ml

338-355

Bitter çikolata

40 gram

27

Sıcak çikolata

250 ml

5-12

Read more

KİLO KORUMA DÖNEMİ İPUÇLARI

KİLO KORUMA DÖNEMİ İPUÇLARI

Kilo vermek; savaşının sadece yarısıdır, daha büyük zorluk uzun vadede ulaştığınız bu ağırlığı korumaktır. Peki bunu başarmak için gizli bir formül var mı?   Bir diyet sonrasında, insanların kaybet...

Daha fazlasını oku
PALMİYE/PALM YAĞI HAKKINDA

PALMİYE/PALM YAĞI HAKKINDA

Gündemimizi bu sıralar sıklıkla meşgul eden bir konu var… Gıdalarda bulunan ve sağlık açısından zararlı olduğu düşünülen "Palmiye/ Palm Yağı ". Aslında palm yağı kullanımı çok eski zamanlara dayanı...

Daha fazlasını oku