Sepetiniz
0

Sepetiniz boş

Alışverişe devam
Sinerjistik Besinler Nelerdir?

Sinerjistik Besinler Nelerdir?

Besinler, sağlığımızı farklı metabolik yolaklarda etki göstererek düzenler. Bazı yiyecekler bir arada tüketildiğinde ise sadece birbirlerinin faydalarını en üst düzeye çıkarmakla kalmaz, yeni faydalar da sağlar. İşte bu durumdaki besin kombinasyonlarına "Sinerjistik Besinler” diyoruz.  Sinerjistik besinlerin tüketilmesiyle tek başlarına sahip olduklarından belirgin bir biçimde daha güçlü etki gösterirler.  Sinerjistik besinler, vücudun düzgün çalışması için optimum besin düzeyini elde etmemize yardımcı olur.  Aslında yediğiniz şey değilsiniz, yediklerinizden vücudunuzun hücrelerine aldığı şeysiniz!
1)Badem & Yoğurt: 
Yoğurtta bulunan A ve E vitaminlerinin (yağda çözünen vitaminler) vücut içindeki en iyi emilimi için badem yardımcıdır. Badem, içeriğindeki omega-9 yağ asitleri ile vücutta bu vitaminlerin emilimini optimum düzeye getirir. Aynı şekilde zeytinyağını da; balık, tatlı patates ve havuç ile birlikte kullanarak bu etkiyi sağlayabilirsiniz. 
 
2)Domates & Avokado: 
Domates, bazı kanserlerin riskini azaltabilecek bir karotenoid olan likopen içerir. Karotenoidler; genel olarak yağda çözünen, bitkisel ve hayvansal ürünlere sarıdan kırmızıya kadar renk veren bileşiklerdir.  Avokado gibi sağlıklı yağlar, karotenoidleri biyolojik olarak kullanılabilir hale getirir.
 
3)Yabanmersini & Üzüm:
Vücuttaki serbest radikallerin artışı gastrointestinal hastalıklardan infertiliteye, kardiyovasküler hastalıklardan solunum ve boşaltım sisteminde bozukluklara kadar birçok rahatsızlığa karşı yatkınlığı arttırabilir. Serbest radikal seviyeleri ile doğrudan ilişkili olan bu hastalıkların önlenebilmesi için oksidan maddelerin antioksidanlar ile dengede olması sağlanmalıdır. Meyvelerin birlikte tüketilmesi ile içeriklerindeki antioksidan etkileri sinerjistik etkiye dönüşür. Aynı durum antioksidan bakımından zengin sebzeleri birlikte tüketmek için de geçerlidir. 
4)Balık & Sarımsak: 
Balığın içerisindeki besin ögelerinin kendi içerisinde bir sinerjisi vardır. Bu sinerjistik etki sayesinde; minerallerinve anti-inflamatuar balık yağları olan EPA ve DHA'nın en iyi şekilde kullanılması sağlanır. Sarımsağın ise başta kalp ve damar tıkanıklığı olmak üzere uzun bir fayda listesi vardır. Balık ve sarımsağın birlikte tüketilmesi ; kötü ( LDL) kolesterolü azaltma açısından çok daha güçlü bir sinerjistik etki yaratır.
5)Yeşil Çay & Limon:
Limonun içeriğinde bulunan C vitamini, yeşil çaydaki antioksidanları tek başına içtiğinizde alacağınızdan 6 kat daha fazla vücut içinde emilmesine yardımcı olur. 4 hafta süren bir çalışmada; günlük olarak yeşil çay içen katılımcıların, 4 hafta sonunda yağsız vücut kütlelerinde ve metabolizma hızlarında artış olduğu saptanmıştır.
6)Yumurta & Peynir: 
Yumurta sarısındaki vitaminler, peynirdeki kalsiyum emilimini en üst düzeye çıkarır.                                                   Vücutta yeterli miktarda kalsiyum, nörotransmiter sağlığını (ruh hali / odaklanma) düzenler ve PMS (premenstrüel Sendrom; Adet gününüz başlamadan bir ya da iki hafta önce kendinizde şişkinlik, baş ağrısı, ruh halinizde ani değişkenlikler)'yi ve kilo alımını azaltmak için hormonları dengede tutar. Yumurta ile sinerjistik etki gösteren bir diğer besin ise; yeşil / kırmızı / sarı sivri veya dolmalık biberdir. Yumurta ile tüketeceğiniz biber yumurtadaki demirden daha fazla yararlanmanızı sağlar.