Tabakta Sadeleşme Mümkün Mü?
Home Art Dergisi Röportajı
Sizce tabakta sadeleşme mümkün mü?
Mümkün tabi; Leonardo da Vinci’nin en ünlü sözlerinden biri 'Simplicity is the ultimate sophistication.'; 'Sadelik aslında nihai gelişmişlik halidir.' diyebiliriz ve konu her neyse iyi bilmeyi gerektirir. Kendi doğru beslenmenizi, içeriği, miktarı, öğün sayısı, saatleri... ile detaylı olarak bilirseniz sadeleştirmeniz de o kadar mümkün olur.
Sade bir tabak nasıl olmalı ve neler sizce mutlaka katılmalı & seçilmeli?
Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Bu nedenle, ana besin gruplarında bulunan besinler gün içinde yeterli miktarlarda alındığı sürece istediğimiz kadar sadeleştirebiliriz. Süt grubunda yer alan süt, yoğurt, et grubunda yer alan kırmızı et, tavuk, yumurta, peynir, kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu, tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç vb. ve kaliteli yağ içeren besinlerin gün içinde yeterli miktarlarda tüketilmesi esastır.
Bir beslenme ve diyet uzmanı olarak sağlık ve gerekiyorsa kalori kısıtlaması için her zaman sadelikten yanayım. Diyet listelerimi de bu doğrultuda hazırlıyorum.
Sağlıklı bir tabak için basit formül şu;
-Hayvansal veya bitkisel protein
-Taze Sebze veya meyve
-Hayvansal veya bitkisel kaliteli yağlar
Bir besini hafif bir zeytinyağı veya tereyağı ile pişirmek yeterlidir. Krema, mayonez, margarin, et suları, salata sosları, et sosları gibi yüksek yağlı, tuzlu gıdalarla tüketilmesinin uzun dönemde sağlık için zararlı olduğu bilinmektedir.
Sizin günlük rutinde tabağınızda neler vardır?
Besinlerin içeriğini, katkı maddelerini, vücuda etkilerini çok iyi bildiğim için zararlı olanları zorlanmadan kesebiliyorum. Genelde 2 öğün ve 1 ara öğün tabağı hazırlıyorum.
İlk öğünde;
Protein grubu için tercihim yumurta veya yulaf/yoğurt oluyor.
Sebze meyve için, yumurta ile karışık yeşillikler veya yoğurt/yulaf ile meyve yiyorum.
Yağ grubu için; tereyağı, zeytin, zeytinyağı veya avokado veya kuruyemişlerden ekliyorum.
Akşam öğününde;
Protein için; ızgara veya haşlama, sossuz olarak kırmızı et veya balık, mercimek, yumurta ilk tercihlerim.
Sebze yemeği ve/veya salata, zeytinyağı, taze limon suyu yeterli oluyor.
Önerileriniz nelerdir?
Kişilerin hiç vakit kaybetmeden kendilerini sağlıklı ve mutlu hissettikleri beslenme tarzını mutlaka öğrenmelerini, zararlı olanlardansa uzak durmalarını öneririm;
-Paketli gıdalar; garip isimli onlarca katkı maddesi içerdikleri için sadelikten oldukça uzaktır.
-İşlenmiş et ürünleri; sucuk, salam, sosis, tavuk nuggets vb. pek çok karışık gıda ve koruyucu madde içerirler, uzun süre ve fazla miktarda tüketimleri sağlık için zararlıdır.
-Mayonez, sezar sos, yağlı/kremalı soslar, et/tavuk bulyon; Yüksek yağ/tuz içerikleri nedeni ile önermiyorum.
-Hazır meyve suları ve şekerli gazlı içecekler; koruyucular içerir, boş kalori kaynağıdır, her gün 1 bardak içmek bir yıl sonunda bel çevresinde 5-6 cm kalınlaşmaya neden olur. Obezite ve kalp damar hastalığı riskini artırır.
-Yüksek kalorili, “beslemeyen” besinleri uzaklaştırmak kadar porsiyonu küçültmek de önemlidir.
Uzm. Dyt. Ferin Batman