Sepetiniz
0

Sepetiniz boş

Alışverişe devam
2017 YILI BESIN TRENDLERI

2017 YILI BESIN TRENDLERI

2017 YILI YİYECEK TRENDLERİ
Yakından takip ettiğimiz dünya tercihleri, ofis ve online diyet danışanlarımızın en çok talep veya merak ettiği  yiyecekleri her yıl olduğu gibi bu yıl da sizin için araştırdık, bir araya getirdik. Ortaya çıkan yeni, tüketimi artırılması veya azaltılması gereken çok çeşitli yiyeceğin yer aldığı bu "Yılın Trend Yiyecekleri" listesi her sene yenileniyor. Bu yiyecekleri yakından takip ediyor; ofis randevuları, online diyet ve detoks programlarımızda sıkça kullanıyoruz. Peki 2017 yılı beslenme trendlerinde ve önümüzdeki yıl sıkça duyacağımız fonksiyonel besinlerde neler var?
2017 Yılının Top 20 Beslenme Trendi
1-Üst Düzey Güvenilirlik (Clean Supreme): Kurallar yeniden yazıldı, güvenilir ve net etiketler bu yılın yeni küresel standardı oldu. Güvenilir bir etiket konumlandırması daha bütünsel bir hale geliyor ve total şeffaflık tüm tedarik zincirini kapsıyor.
2- Ayarlanabilen Vücut: İşte bu yıl DiyetLab ekibi olarak bizim de tam olarak hissettiğimiz akım: Artık danışanlarımız yalnızca kilo vermek için değil; herhangi bir kilo problemi olmasa bile sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek amacıyla kapımızı aşındırıyorlar. Örneğin kişi vejetaryen/vegan beslenme tarzını benimsemeye başladığında nasıl beslenmesi gerektiğini öğrenmek için öncesinde bize danışıyor, benzer şekilde spora başlayan kişiler spora destek olarak nasıl besleneceğini merak ediyor. Dünyada da hızla yükselişte olan bu trend ile artık tüketiciler tamamen kişiselleştirilmiş sağlıklı beslenme programlarının peşinde koşuyor; kendilerini daha iyi hissettirecek yiyecekleri tercih ediyorlar. 
3-Yeşilin Gücü: Yulaf, badem, kaju, Hindistan cevizi sütü gibi bitkisel süt kaynakları, vejetaryen sosis veya burger gibi et alternatifleri ve vegan seçenekleri hızla bir akım haline geldi, tüketiciler bu yıl da bitkilerin doğal yararlarından günlük hayatlarında faydalanabilmek için yenilikçi yaklaşımlar aradılar.
4- Tatlı Dengesi: Şekere karşı belirgin bir bilinç oluşmasına rağmen şeker tüketicilerin aradığı tatlılığı ve mükemmel tadı veren ana unsur olmaya devam ediyor.
5- Mutfaklar Arası Senfoni: Birbiriyle iletişim halinde olan dünya her yaştaki tüketiciyi diğer kültürlerle ilgili daha fazla bilgi sahibi olmaya yönlendiriyor. Bu yıl da dünya mutfakları ilgi görmeye devam etti.
6- Doğallık Düşüncesi:  Yeni ürünlerin "elde yapılmış” veya "ev yapımı” kelimesini kullanma oranı 2011’den 2015’e kadar alkollü içecekler, şekerleme ve başlıca market kategorilerinde %248 artmıştır.
7- Duruma Yönelik Beslenme: Tüketiciler artık beslenmelerini o kadar kişiselleştirdiler ki anlık durumlarına göre beslenmeyi oldukça önemsiyorlar. Örneğin özellikle atıştırmalıklar gibi kategorilerde belirli anları hedeflemek besin sanayisinde güçlü bir silah haline geldi. Bu noktada sporcu beslenmesi alanında öğrenilecek çok şey var... Bu tür ürünler spor öncesi, sırası ve sonrasında maksimum fayda için ideal forma getiriliyor. Dolayısıyla tüketicilerin oldukça ilgisini çekiyor.
8- Değişimin Tohumları: Badem, ceviz, fıstık gibi yağlı tohumlar yüksek bitkisel  protein içeriği de dahil olmak üzere doğal bir lezzet, doku ve sağlıklı besin öğeleri kaynağıdır. Tüketiciler 2017 yılında bu besinlerden özellikle yararlanmaya özen gösterdiler. 
9-Ev Yemekleri: Artık ev aşçıları iki farklı yol ile mutfak yeteneklerini gösterebiliyorlar. "Yuma”  ev aşçılarına yemekleri hazırlama ve yerel restoranlara ulaştırma izni verilen bir uygulama, şu an dünya metropollerinde yaygın bir şekilde uygulanıyor. Bu yılın trend listesinde yerini almayı başardı. 
10-Sanal Restoranlar: Yenilikçi şirketler ve gıda zincirleri; şefler tarafından hazırlanan yemekleri evlere teslim etmek için ucuz mekanlarda ticari mutfaklar açıyor. Üstelik bu yenilik yoğun yaşam temposu içerisindeki tüketicilerin ilgisini oldukça çekmeye devam edeceğe benziyor. 
11-Teslimat Gelişimi: Artık hayatımıza drone’lar girdi ve pek çok alanda kullanılmaya başlandı. Bu alanlardan biri de yiyeceklerin kişilere teslimi: Virginia Tech Kampüsü’nde artık börekleri drone’lar taşıyor. 
12-Yalancı Et (Faux Meat): Amerikalıların dörtte biri daha az et tüketmeye başladı, bunun sonucunda gıda üreticileri "vejetaryen et”  üretimini başlattılar. 2017 yılında da sebze ağırlıklı bu etler oldukça rağbet gördü. 
13-Ara Sıcak Olarak Sebze Yemekleri: Bu yıl mantar pate, füme et ve füme havuç ile birlikte sebze şarküteri tabakları sunan New York’taki "Ladybird” gibi restoranlar popülerlik kazanmaya başladı. 
14-Kasaptan-Masaya: Sebze trendine karşılık olarak bazı kasaplar kendi mekanlarında yemek yeme seçeneği sunarak doğrudan bir servis kullanmaya başladılar.
15-Kızarmış Tavuk: Bu kez kahvaltı için bir seçenek: Güney Amerika’nın klasik et yemekleri artık pastırma, jambon gibi formlarda kahvaltılara taşınıyor.
16-Milkshake Hızlıca Yükseldi: Yelpazenin en sağlıksız ucunda, dondurmalarda bolca bulunan milkshake, bu yıl krema ve çikolata soslarında, aynı zamanda pasta, kurabiye, çörek ve şekerlemelerde de sıkça kullanıldı.
17-Tayland Usulü Dondurma: Kendi dondurmanızı kendiniz oluşmanın en güzel yolu! Bu yöntemle tamamen tüketicinin seçimine bırakılan malzemelerle kendi tadını hazırlamasına olanak veriyor, ve kişinin gözü önünde yapılarak sağlık ve hijyen konusundaki soruları da ortadan kaldırıyor. Bu yılın yükselişte olan trendlerinden birisiydi. 
18-Ocak Başı (sawdust): Restoranlarda açık ateş üzerinde pişirme tekniği oldukça ilgi gördü.
19-Tütsü: Eğer bu yıl Fransa’ya seyahat ettiyseniz tatlı veya diğer yemeklerinizin yanında masa üzerinde yanan bitkisel kokulara sıkça rastlamışsınızdır. Bu aromalı kokuların ambiyansın yanı sıra kişilerin tat algısına da etkisin olduğu düşünülüyor. 
20-"Teatotalizim” Yükselişte:  Bu yıl çok daha fazla restoranın menüsünde çay çeşitleri gibi alkolsüz içecek alternatifleri görmeye başladık. "Teatotalizm” denilen bu akımın önümüzdeki yıl da devam etmesi düşünülüyor.
2017 Yılının En Çılgın Yiyecek Eğilimlerinden Seçtiklerimiz
Bitki Kasaphanesi: Bu yıl et yerine  nohut, tahıl ve mantar kullanılarak hazırlanan "seitan” (vejetaryen köfte gibi)  hızlı bir yükselişteydi.
Gıda Atıkları Çılgınlığı: ABD’deki yiyeceklerin yaklaşık %40’ında atık olacak kısımları çekirdekten kabuklara tüm sebze ve meyveler; restoran ve gıda şirketleri tarafından tekrar kullanılarak yeni lezzetler ortaya çıkarıldı.
Sardalya Atıştırmalığı: 2017 yılında tüketiciler daha fazla protein almak için ara öğündeki atıştırmalıklarını da proteinden zengin sardalya gibi balıklar yönünde kullandı.
Noodle: Uzun süredir Thai türü noodle düşkünü tüketiciler bu yıl Vietnam usulü "pho”, taze Japon usulü "ramen” , Çin usulü ramen ve ev yapımı noodlelar bu yıl epey ilgi gördü.
Alkolsüz kokteyller: Tüketiciler artık alkolsüz içecekler ile de eğlenceli zaman geçirebiliyor, sabah uyandıklarında "hangover” olmadan benzersiz eğlenceler yaşayabiliyorlar. 
Keçi Eti: Düşük kalorili, az yağlı ve kolesterol içeriği düşük keçi eti 2017’de tüketimi artan bir et türü oldu.
Pişirme ve Bağlantı Kurma: Şefler, ev aşçıları ve gurmeler ortak pizza fırınları ve açık mutfakları birlikte kullanarak paylaşımcı ekonominin avantajlarından yararlanıyor. Böylece bu yıl büyük ve yenilikçi bir şekilde bir araya gelmeyi başardılar.
"Dosha Dining” : Bu yıl sokak yiyeceklerinden smoothielere hemen hemen tüm yiyecek gruplarında Hint kültürünün esintilerine sıkça rastladık.
2017 Yiyecek ve İçecek Trendleri
Makarna Geri Dönüyor: Bu yıl piyasadaki dergilerin çoğunda farklı ve lezzetli makarna tarifleri sunulmaya tekrar başlandı.
"Khachapuri”: Khachapuri ekmek, peynir ve yumurta içeren Gürcistana özgü bir yemektir. Bu yıl tüketicilerden epey ilgi gördü
Yosun: Yosun yeni bir lahana türü olarak kabul edildi ve yemeklere, salatalara eklenmeye başlandı.
Acı: Zerdeçal geçen yıl büyük ilgi görmüştü ancak bu yıl ilginin giderek arttığı baharat "Harissa” (Kuzey Afrika’ya özgü acı bir sos) oldu.
Asya Yemekleri: Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yiyecek listelerinin trendi "pierogies” ve " meyveli börek” gibi yöresel yiyecekler oldu.
"Oko Nam Yaki”: Asya’ya özgü, genellikle Japonya’da yaygın, bu yılın lezzetli pankeklerini siz de denediniz mi?
 "Jackfruit”: Bitkisel proteinden söz ederken Taylan çevresinde yetiştirilen bu meyve et yerine kullanılmak için oldukça ilgi gördü.
 Pitaya: Güçlü antioksidan içeriğiyle bu yıl açainin yerini alarak trend listesinde yükseldi.
Souping: Smoothieler yerine sebze, meyve ve tahıllar ile yapılmış çorbalar (soup) oldukça ilgi gördü.
Baharatlı Yağlar: Şefler yemek tariflerini zenginleştirmek için kendi baharatlarıyla hazırladıkları yağ karışımlarını kullanarak yeni lezzetler ortaya koymaya başladılar.
Taze Peynirler: Bu yıl tüketiciler taze ve sürülebilir peynirlerin tadını çıkardı.
Özellikle Acı ve Yoğun Tatlar: Bu yıl sebzelerle başlayan bu akım füme, yakılmış-kömürleşmiş ,koyu kavrulmuş ve esmer pirinç gibi diğer koyu renkli yiyeceklerle devam etti.
Gazlı içecekler out: Bu yılın trend içeceği maden suyu oldu. Tüketiciler artık gazlı içeceklerden yalnızca maden suyu içmeyi tercih ediyor.
2017 Yılının En İyi 10 Süper Besini
1.Chia ve keten tohumu
2.Avokado
3. Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar
4.Yoğurt gibi fermente gıdalar
5.Antik(ata) tohumları
6.Lahana
7.Yeşil çay
8.Hindistan cevizi ürünleri
9.Egzotik meyveler
10.Somon