3 GÜNLÜK ADAPTASYON-ARINMA DİYETİ
DİYETE GERİ DÖNÜŞ PROGRAMI
Tatiller , bayramlar ,doğumgünleri aslında hep diyet düşmanları gibi gelir? Genelde böyle süreçlerden sonra şişkinlik , hazımsızlık , kabızlık gibi bir çok sindirim probleminin yanı sıra kilo artışı ile karşılaşırız ve doğal olarak vücut kendini temizlemeye, toksinlerden arındırmaya ihtiyaç duyar . Bir de yaşadığımız suçluluk duygusu var tabi , onunda etkisiyle hemen şok diyetlere başvururuz, kendimizi bütün gün aç bırakırız , öğle veya akşam yemeklerini atlamaya çalışırız. Ama bu gibi yöntemlerin hepsi yavaşlayan metabolizmayı daha da yavaşlatır ve o kiloların üzerinize yapışmasına neden olur. Bayram boyunca dikkat etmenize rağmen düşündüğünüzden fazla yediyseniz, toparlanmanın tam zamanı. Yapmanız gereken tek şey sağlıklı beslenmek için ufak değişiklikler yapmak ve diyete geri dönüş programını bir an önce başlatmak !!!
Kahvaltı:
Tatil, bayram veya yemekle geçen bir haftasonu sonrasında yeni güne mutlaka sağlıklı bir kahvaltı ile başlayın, bu bedeninize sağlıklı alışkanlıklar için yeni bir başlangıç mesajı verecektir. Düşük yağlı alternatifler tercih etmelisiniz, yağda kırılmış bir yumurta yerine haşlama yumurta, yağlı peynirler yerine lor peyniri, tatlı alternatifleri yerine meyve tercih edilebilir. Beyaz ekmek, hamur işi, reçel/bal tercih etmemelisiniz. Güne 1 bardak az yağlı süt + 2 kaşık yulaf ezmesi + 1 porsiyon ödem atıcı meyve ( 1 dilim ananas veya 15 kiraz ), tarçın ile başlayabilirsiniz.
Öğlen yemeği
Öğlen yemeğini dışarıda tercih ediyorsanız birkaç tüyo ile kalori alımınızı 100-150 kalori kısıtlamanız elinizde olur, örneğin sandviç gibi bir tercih yapacaksınız, ekmeğin bir bölümünü yemeyin ve sandviçinize sos ilave ettirmeyin.
Diyete geri döndüğünüz hafta en iyi öğlen yemeği alternatifi ise bol sebzeli bitkisel protein veya lor peyniri ilaveli yağsız bir salata olabilir. Özellikle salatanızda rengarenk sebzelere, salatalığa, ıspanağa da yer verin. Salatalarınıza sos, yağ, nar ekşisi eklemeyerek ekstra 70 kalori daha az alabilirsiniz.
Ara öğün:
Diyete geri döndüğünüz şu günlerde tok tutan ve glisemik indeksi düşük ara öğünler tercih etmelisiniz. Küçük porsiyon bir meyve yanında probiyotik yoğurt veya kefir iyi bir tercih olacaktır.
Akşam yemeği:
Akşam yemeğinizde karbonhidratı azaltın, pilav, makarna, çorba tercih etmeyin ve karbonhidrat gereksinmenizi, kabak, karnabahar, brokoli gibi sebzelerden karşılayın. Balık veya hindi eti gibi yağ oranı düşük bir protein kaynağının yanında tüketeceğiz bir küçük kase haşlama sebze hem sindirim sisteminize hem de yavaşlayan metabolizmanıza iyi gelecektir.
3 GÜNLÜK ADAPTASYON-ARINMA DİYETİ
Eğer bayram tatili sizin için bol kaçamaklı geçtiyse bu diyeti 1 haftaya kadar uygulayabilirsiniz.
KAHVALTI
- ½ su bardağı kırmızı meyve ( çilek, ahududu , böğürtlen, karadut, kiraz ) veya 2 dilim ananas
- 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
- 1 kutu sade probiyotik yoğurt
- 1 tk keten tohumu veya chia tohumu
- Tarçın
ARA
- 2 adet salatalık
- Limonlu yeşilçay / beyaz çay
ÖĞLE
Bitkisel Proteinli Metabolizma Hızlandıran Salata
- 1 su bardağı yeşillik
- 1 su bardağı doğranmış renkli sebze ( havuç ,domates, kırmızı lahana vb )
- Enginar kalbi
- Yağsız bitkisel protein kaynağı ( 4yemek kaşığı nohut / fasulye/ yeşil mercimek/ kinoa/karabuğday )
- Limon ve sirke
ARA
- Sütlü kahve + 2 yemek kaşığı berry / 2-3 adet kuru erik
- 1 çay bardağı kefir + 1 adet kivi veya 2 yemek kaşığı gojiberry
AKŞAM
- 1 çorba kasesi haşlanmış sebze ( karnabahar, brokoli, kabak, ıspanak vb
- Yağsız salata
- 100 gr haşlama/ızgara /fırında tavuk/balık/hindi eti.
ARA
- 2 kaşık az yağlı yoğurt ( zencefil, zerdeçal ilaveli)
BUNLARA DA DİKKAT ;
- Kahvaltıdan 15 dk önce 1 bardak limonlu su içiniz .
- Gün içerisinde 2-2.5 lt kadar su içmeyi de unutmayınız.
- Asitli ve alkollü içeceklerden uzak durunuz ,diyet/ light olsa bile bu tür içecekleri bu diyeti uyguladığınız süreçte özellikle tüketmeyin.
- Kahvenize süt kreması yerine az yağlı süt ekleyin.
- Salatalarınıza limon ve sirke dışında sos eklemeyin.
- Eğer imkanınız varsa 45 dakikalık tempolu yürüyüş yapın.
- Şeker ve şeker içeren besinleri tadımlık olsa bile tüketmeyin.
- Probiyotiklerden yararlanın.
- Ara öğünlerinizi atlamayın .