Sepetiniz
0

Sepetiniz boş

Alışverişe devam
DOĞAL MI? ORGANİK Mİ?

DOĞAL MI? ORGANİK Mİ?

EN ÇOK KARIŞTIRILAN 5 GIDA TERİMİ 
 
1)Doğal: 
 FDA; doğal kelimesi için resmi bir tanım geliştirmemiştir. Bununla birlikte, devlet yönetimleri yiyeceklerin ilave renk, yapay tatlandırıcı veya sentetik madde içermemesi durumunda terimin kullanımına itiraz etmez. Bir besin ya da ürünün doğal olması, organik anlamına gelmez ve mutlaka bir yiyeceğin sağlıklı olduğunu göstermez.  Bu terimi gördüğünüzde, içerik listesini okuyun. 
 
2)Organik:
Tarım Bakanlığı tarafından vurulan organik mühür, gıdaların sentetik böcek ilaçları, genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO'lar) veya petrol veya atık çamur bazlı gübreler olmaksızın üretildiğini gösterir. Bu sembol aynı zamanda organik et ve süt ürünlerinin; organik ve vejeteryan yemle beslenen hayvanlardan, açık havada otlanabilen ve hormonlar veya antibiyotiklerle tedavi edilmeyen hayvanlardan elde edildiğini gösterir. Mühür "% 100 Organik" diyorsa, ürün% 100 organik içerikten üretilmiştir. Sadece "Organik" kelimesi, gıdaların en az% 95 organik içerikle yapıldığını gösterir. "Organik Maddelerle Üretilmiştir”, ürünün hiçbir GDO içermeyen geri kalan% 30'luk kısıtlamalarla en az% 70 organik katkı maddesiyle yapıldığı anlamına gelir. Organik terimi mutlaka sağlıklı anlamına gelmez. Şekerler ve fırınlanmış ürünler gibi her türlü organik abur cubur vardır. 
3)Yerel:
Bu terim genellikle, bir yiyeceğin satın alındığı veya tüketildiği yerden 400 km veya 100 km veya bir eyalet sınırları dahilinde olduğu belirli bir coğrafi bölgede üretildiğini gösterir. Doğal olarak, yerel terim için resmi bir ulusal tanım yoktur. Ayrıca yerel ürünlerin daha besleyici olduğu düşüncesi de yanlıştır çünkü içerik veya işleme ile ilgili belirli standartlar yoktur. Tüm bu nedenlerden dolayı eğer bir çiftlikten herhangi bir ürün alıcak olursanız mutlaka onaylı içerik listesini istemeyi ya da bu yoksa içeriğinde ne olduğunu birebir sormayı ihmal etmeyin.
 
4)Glutensiz:
FDA’ ye ve ülkemizdeki  mevzuata göre "Glutensiz” terimi bir üründe yer alabilmesi için "Glutensiz gıda maddelerinde gluten miktarı kuru madde üzerinden 20 mg/kg’ı geçemez” ibaresininde yer alması gerekir. Bu durum, sebze ve meyveler gibi doğal olarak gluten içermeyen gıdaların da glutensiz olarak etiketlenebileceği anlamına gelmez. Glutensiz terimi bir yiyeceğin tam tahıl, organik, düşük karbonhidrat veya sağlıklı olduğunu göstermez. Aslında, birçok glutensiz gıdalar yüksek oranda işlenmiştir ve rafine edilmiş beyaz pirinç, şeker ve tuz gibi maddeler içerir.
5)%100 Doğal Beslenen Hayvan:
Son zamanlarda, sığır eti ve süt ürünleri satan birkaç yerde hayvanlarını sadece ot ile beslediklerini söylediler, ama çoğu yanlışlıkla ot ile beslemenin organik anlamına geldiğini düşünüyordu. Ot beslemesi, sığırların yeminin organik olduğu anlamına gelmez ve hayvanlara hormon veya antibiyotiklerin verilemeyeceği anlamına da gelmez.                                                                                             
Geleneksel olarak üretilen ürünlerle karşılaştırıldığında, otla beslenen et ve süt ürünlerinin daha fazla "iyi" yağ, daha az "kötü" yağlar ve daha yüksek seviyelerde vitamin ve antioksidanlar içerdiği görülmüştür. Ancak ürünün organik standartları da karşıladığından emin olmak istiyorsanız,  üzerinde organik mührünü de arayın.