Sepetiniz
0

Sepetiniz boş

Alışverişe devam
DOGRU BILINEN YANLIS: AKSAM KARBONHIDRAT TUKETMEK KILO ALDIRIR

DOGRU BILINEN YANLIS: AKSAM KARBONHIDRAT TUKETMEK KILO ALDIRIR

AKŞAM KARBONHİDRAT TÜKETMEK SİZİ GERÇEKTEN ŞİŞMANLATIR MI?
Ofis randevuları ve online diyet programlarımızda danışanlarımızın sıklıkla sorduğu sorulardan birisi daha: Akşam yemeklerinde karbonhidrat kaynağı besinler yiyorum, kilo alır mıyım? Gelin hep birlikte bu olayın iç yüzüne göz atalım!
Sorunuzun yanıtı; hayır! Geceleri belirli bir saatten sonra (burada uyku saatiniz çok önemlidir, uyumadan en az 2 saat önce yiyecek tüketimine ara verilmelidir) karbohidratlı yiyecek tüketmenin sizi şişmanlatacağına dair net kanıt yoktur. Vücudumuz öylesine akıllı ve uyarlanabilir bir sisteme sahiptir ki bu sistemin asıl dikkat ettiği şey belirli bir saatten sonra karbonhidrat tüketimi değil; her gün, haftada bir veya ayda bir fazla miktarlarda karbonhidrat alımıdır.
Kilo vermede etkili pek çok faktör bulunur, bu noktada karbonhidrat alımınızı kontrol etmek vücut tipiniz göz önünde bulundurularak yardımcı olabilir ancak bu durum: karbonhidrat alımınızı sırnırlandırmak zorunda olduğunuz, geceleri kesinlikle karbonhidrat tüketmemeniz gerektiği ve uyuduğunuz sürede aldığınız karbonhidratları yakamadığınız için vücudunuzda yağ olarak depolanacağı anlamına gelmez.
Çalışmalar sabah öğünlerine kıyasla daha fazla karbonhidrat içeren akşam yemeği saatlerinin insülin hormonunun ne kadar ve ne oranda salındığını etkilemediğini göstermiştir.
Gece karbonhidrat yemenizin tamamen sakıncalı olmamasının bir başka nedeni ise akşam saatleride kortizol, stres hormonu ve insülin dengesinin daha iyi olmasıdır. Kortizol seviyeleri sabah saatlerinde doğal olarak daha yüksektir ve gün içerisinde azalma eğilimi gösterir. Ancak insülin seviyeleri yükseldiğinde (örneğin yüksek karbonhidratlı bir öğün tercih ettiğinizde) yağ kaybı/kio kaybı durdurulur. Kortizol ise insülin hormonunun yağ depolama özelliğini artırır. Bu nedenle kortizolün doğal olarak azaldığı akşam saatlerinde karbonhidrat yediğinizde "yüksek kortizol+yüksek insülin+yağ depolamada artış” üçgeninin içerisine girmemiş olursunuz.
Çalışmalar gece boyunca dinlenme metabolik hızınızın düştüğünü ve metabolizmanızın gece boyunca yavaşladığını göstermektedir. Burada en önemlisi sadece bir öğün değil gün boyu ve bir hafta boyunca aldığınız tüm besin miktarlarıdır. Farklı yaş grupları, yaşam tarzı, metabolizma ve farklı beslenme öyküsüne sahip ofis ve online diyet danışanlarımızdan karbonhidrat ağırlıklı beslenip başarılı sonuçlar aldığımız pek çok kişi var. Diyetinizde karbonhidratları dengeleyerek akşam saatlerinde de tüketmeniz mümkündür.