Sepetiniz
0

Sepetiniz boş

Alışverişe devam
GÜN BOYU ENERJİK OLMAK İÇİN TOP 5 BESLENME ÖNERİSİ

GÜN BOYU ENERJİK OLMAK İÇİN TOP 5 BESLENME ÖNERİSİ

"Kendimi çok halsiz, tükenmiş hissediyorum. Yataktan kalkmak istemiyorum.”

 

İyi hissetmek için, beslenmemde yapmam gereken herhangi bir değişiklik var mı? diyorsanız doğru besinler ile daha enerjik olmanız mümkün!

Yorgunluğunuzun; tiroid gibi bir hormon metabolizması, fazla stres ve geceleri düzensiz uyku saatleri gibi hayat tarzınızdan ya da sağlık sorunlarından kaynaklanmadığından eminseniz, beslenme düzeninizi gözden geçirmekte fayda var.

 

 

Kısa süre enerji veren gıdalar:

Kurabiyeler, hamurişleri, çikolata ve şekerler, gazlı içecekler ve meyve suları..
Kısacası şeker yoğunluğu fazla gıdalar… Bunlar enerjinizi kısa süreliğine yükseltse de, insülin seviyenizi de yükselteceği için ve sonra hızla kan şekeriniz tekrar düşeceğinden enerjiniz çabucak biter ve açlık hissiniz artarak geri döner.

Kafein

Her ne kadar bazıları için kısa sürede sonuç veren bir öge olsa da yan etkilerini göz ardı etmemek lazım. Eğer kafein bağımlısı olduysanız, bu alışkanlığınızdan yavaş yavaş kurtulun. Böylece doğal enerjiye kavuşabilirsiniz.

 

 

Halsizliğe Sebep Olan Gıdalar

Karbonhidratlar

Karbonhidratlar beyinde seratonin düzeyini etkileyerek sakinlik ve rahatlama hissi verir. Bu uyku öncesi çok iyi gelse de gün ortasında olması istenen bir şey değildir.

Neleri yemeli?

Öğle yemeğinde saf protein almak uyku isteğinizi alt etmede faydalı bir yol olabilir. Çünkü proteinler sindirilirken; fiziksel ve zihinsel stres de üretilen kimyasallara benzeyen enerji ve dikkat seviyesini yükselten kimyasallar üretir. Karbonhidratlar bu etkiyi azaltacağından maksimum etki için sadece protein alın.

Örnek olarak, ızgara balık ve biraz sebze, ızgara tavuk göğsü ve kereviz, iyi haşlanmış yumurta veya ton balığı salatası...Asıl öğün geçtikten sonra da gün boyunca karbonhidratları alabilirsiniz.

 

 

 

Enerji için ne yapmalısınız?

* Yeterince demir alın

Birçok kadın sürekli enerji ihtiyacı hisseder çünkü diyetlerinde demir eksiktir. Öte yandan hala düzenli regl oluyorsanız, her ay demir kaybedersiniz. Toplumumuzda kadınların neredeyse %50 sinde demir eksikliği anemisi görülmektedir. Bunu diyetinizle veya diğer ek ürünlerle tamamlamazsanız demir eksikliğinden kaynaklanan anemi veya kronik yorgunluk gibi sorunlar yaşarsınız.

* Bitkilerden enerji alın

Bilimsel olarak ispatlanmamış olsa da enerji verici etkileri göklere çıkarılmış olan en önemli bitkiler jinseng ve ginkobilobadır. Belki de bunlardan yapılmış bir çay işe yarayabilir.

* Doğal olanı tercih edin

Doğal, minimum işlenmiş tüm gıdalar sadece sağlıklı yaşam için değil aynı zamanda enerji düzeyinizi maksimuma çıkarmak için de önemlidir. Gıda piramitindeki her düzeyde ihtiyacınızı karşılayan dengeli bir beslenme düzeniniz olmasına dikkat edin.

* Egzersiz

Enerjinizi öğle sonunda zirvede tutmak ve metabolizmanızı çalıştırmak için öğle tatilinde egzersiz yapmak genelde işe yarar. Programınızı öğle tatilinde egzersiz yapmaya uygun hale getirirseniz enerjinizi akşama kadar koruyabilirsiniz.

* Şekerleme yapın

Öğlen uykusu isteğinin doğal bioritim alışkanlıkların sonucu olduğu düşünülmektedir ve genellikle imkanınız varsa bunu yapmanız en doğrusudur. Bir iki saat uykuyla savaşmak yerine 15-20 dakikalık uyku ve sonrasında yenilenmiş olarak devam etmek daha doğru olacaktır. Öğle uykuları dünya da her geçen gün daha popüler olmakta, hatta bazı işyerlerinde uyumak için odalar hazırlanmakta ve çalışanların kısa bir uykudan sonra daha etkili ve verimli çalışacakları kabul edilmektedir.

 

 

ENERJİ VEREN TOP 10 YİYECEK

Endişe, sinir, pişmanlık, uykusuzluk, heyecan, hastalıklar ve de yanlış diyet, yorgunluğa yol açabilir. Ancak, diyetinizde birkaç değişiklik ile vücudunuza gerekli enerjiyi sağlayabileceğinizi unutmayın.

Birçok insan yorgunluk belirtileriyle doktorlara başvuruyor. Ve insanların yaşadığı yorgunluk, uykusuzluk, günlük aktivitelerini ve hayatlarını etkiliyor. Bununla baş edebilmenin en iyi yolu ise enerji veren yiyecekleri tüketmekten geçiyor.

En hızlı enerji, vücudumuzun da tercih ettiği, karbonhidratlardır.

Karbonhidrat dolumu terimini duydunuz mu? Maratoncuların uzun koşu öncesi sıkça kullandığı yöntemdir. Bunu tercih etmelerin sebebi, vücütta depolanmış karbonhidratlardan enerji sağlamaktır. Karbonhidratlar vücutta kas ve karaciğerde glikojen olarak depolanır. Hızlı enerji ihtiyacı için glikojen depolamak gereklidir, bunu da bazı besinler ile sağlamak mümkün.

İşte enerji veren top 10 besinler:

1. Sebze

2. Kepekli buğday

3. Salata

4. Kuru meyve

5. Taze meyve

Çok açsanız ve de acil enerjiye ihtiyacınız varsa, şekerli bir içecek yerine meyveye başvurun. Hem gereken karbonhidratı, hem de lifi, vitamini ve mineralleri dengeli ve sağlıklı şekli ile almış olursunuz.

Vücudumuz için gereken enerjiyi ancak dengeli bir beslenme şekli ile sağlayabiliriz, çünkü vücudumuz proteini, yağı ve de karbonhidratı değişik şekillerde işleme tabi tutuyor. Karbonhidratların ağızda, proteinlerin midede, yağların ise ancak bağırsakta sindirimi başlıyor. Bundan dolayı da, gerekli enerjiyi kombinasyonlu besinlerden elde etmekte fayda var. Örneğin;

6. Kuruyemiş (fındık, ceviz gibi sert kabuklular)

7. Tam buğday unundan makarna

8. Kepekli ekmeğe sürülmüş fıstık ezmesi veya hindi füme

Sandviçin sadece öğle yemeğinde yenebileceğini kim söylemiş? Kahvaltıda da karbonhidrat, protein ve az yağla hazırlanmış bir sandviç yiyebiliriz ve bu da bizim öğle yemeğine kadar tok kalmamızı sağlar. Ancak beyaz un ve şekerden yapılmış, karbonhidratlı bir yiyecek (kek gibi), bizi öğleye kadar tok tutmayabilir.

İçeceklerimizde de dikkatli seçimler yapmalıyız.

9. Su. Yeterince su içmeliyiz. Enerjimiz, metabolizmamızın dengeli olmasına bağlıdır ve birinci kural da, su içmektir! Vücudumuzun susuz kalması da enerjimizin tükenmesine yol açabilir.

10. Kahve. Kafein doğaldır, ancak bol kremalı ve şekerli kahvelerden  bahsetmiyoruz! Kahveyi dozunda içmeliyiz.