İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: SAĞLIKLI BAĞIRSAKLAR HAYATINIZI NASIL DEĞİŞTİREBİLİR

SAĞLIKLI BAĞIRSAKLAR HAYATINIZI NASIL DEĞİŞTİREBİLİR

SAĞLIKLI BAĞIRSAKLAR HAYATINIZI NASIL DEĞİŞTİREBİLİR

Kilo kaybı, anksiyete, stres, cilt sorunları, yorgunluk, ya da kronik hastalık ile mücadele ediyor ve bu sorunların çözülmesini istiyorsanız ; öncelikle bağırsak sağlığınıza dikkat etmelisiniz.Yeni araştırmalar bağırsak mikrobiyotasını güçlendirmenin ve buna yardımcı besinler tüketmenin bağırsaktaki zararlı bakterilerle mücadele ederek sağlıklı kalmanızı yardımcı olduğunu söylüyor.

 

Sağlık ve kilo kontrolünün anahtarı ne kalori kısıtlaması, ne daha az karbonhdirat, ne de egzersiz. İşin sırrı daha fazla bakteriden geçiyor. Bağırsaklarda yaşayan, sağlıklı ve mutlu bir vücudu korumada temel rol oynayan trilyonlarca yararlı bakteriden bahsediyoruz.”Bağırsak mikrobiyotaları veya mikrobiyomları” olarak bilim adamlarının adlandırdığı bu bakteriler yararlarına göre 500 civarında türe ayrılabilirler. Bu bakterilerin bazı besin ögelerinin sindirimi, zararlı bakterilerin etkilerinin yok edilmesi, bağışıklık sistemini güçlendirme ve hastalıklara karşı koruma gibi saymakla bitmeyecek faydaları var.

 

 

Sağlıksız besinlerin çok fazla tüketimi veya ilaç kullanımında (özellikle antibiyotik ve antidepresan) sindirim sistemi yoruluyor ve bağırsak komposizyonu bozulabiliyor. Bağırsaktaki yararlı bakteriler azalırsa zarar veren bakteriler çoğalır ve bu durum deri döküntüsünden depresyona kadar birçok sağlık problemine neden olabiliyor. Bu konuda yapılan araştırmalar obez insanlardaki bağırsak bakterilerinin, ideal kilodaki insanlara göre daha farklı olduğunu gözlemlemişlerdir. Uygun bir bağırsak mikroflorasının kilo problemlerine yardımcı olduğu da yapılan son çalışmalarla ispatlanmıştır.

 

 

Peki düzenli probiyotik alımının vücuttaki olumlu etkileri neler ?

 

 

 

 

1. İNFLAMASYONU ( İLTİHAPLANMA ) AZALTIR

Eğer sürekli inflamatuar gıdalar (kızarmış gıdalar, rafine unlar, şekerler,) tüketiyorsanız bu zamanla kronik inflamasyona dönüşerek vücudunuzu zorlayabilir. Kronik inflamasyon ise kilo artışı, eklem ağrısı, yorgunluk, tip 2 diyabet ve obezite riskini artırır.Bu durumun en büyük nedenlerinden birisi bağırsak mikrobiyotasının yetersiz oluşudur.Bağırsak mikroflorasının düzenlenmesi bu tip hastalıkların önlenmesinden büyük önem taşır.

2. SOĞUK ALGINLIĞINI ÖNLER

Devamlı soğuk algınlığıyla mı mücadele ediyorsunuz ? Eğer öyleyse bağırsak mikrobiyotanız bunda etkili oluyor olabilir. Bağırsaklarınız vücuttaki bağışıklık hücrelerinin %70-80’ ine ev sahipliği eder. Bu nedenle birçok otoimmün hastalık bağırsak problemleriyle bağlantılı oluşur. Yapılan çalışmalarla düzenli probiyotik alımının solunum ve bağırsak hastalıklarının oluşumunu engellediği görülmüştür. Yürütülen 10 çalışmanın sonucunda probiyotik kullanımının soğuk algınlığını önlediği ve hastalığın süresini azalttığını kanıtlanmıştır.

3 .CİLT SORUNLARINI DÜZELTİR

Egzama, sedef, akne ve diğer birçok cilt bozuklukları yüzeysel değil derinden gelen cilt sorunlarıdır. Bağırsak mikroflorası bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olduğundan cilt hastalıkları gibi inflamatuar hastalıklarla mücadelede önemli bir rol oynamaktadır. Sadece cilt için değil aynı zamanda saç sağlığı içinde probiyotiklerin önemli olduğu görüşü var.

 

 

4.BESİN ÖGELERİNİN EMİLİMİNİ SAĞLAR.

Bağırsaklarımızdaki bakteriler besinlerle alınan protein, karbonhidrat ve yağ asitlerinin sindirimine yardımcı oluyor. Aynı zamanda yine besinlerden sağladığımız ; K vitamini, B12 ve folat gibi esansiyel vitaminlerin emilimini artırıyor. Eğer bağırsak mikroflorası yetersizse vücutta önemli besin ögelerinin eksikliği görülebiliyor.

5. ÜREME SİSTEMİNİ KORUR.

Probiyotikler özellikle kadınlarda vajinal sağlığının korunmasında oldukça önemli rol alıyor. Genital bölge asidik PH aralığında yer alıyor. Siz doğru besinler tercih ettiğinizde bağırsaklarınıza dost bakteriler kazandırmış oluyorsunuz. Sağlıklı bir bağırsak mikroflorası ,vajinal PH seviyelerini dengelemeye yardımcı oluyor. O bölgedeki zararlı bakterilerin çoğalmasını engelliyor ve enfeksiyondan koruyor

 

6. MUTLU OLMANIZA YARDIMCI OLUYOR

Kalbe giden yol mideden geçer lafını duymuşsunuzdur, aslında bu lafı kalpten sonrada beyne gider şeklinde düzeltirsek daha doğru olur. Son yıllarda yapılan çalışmalar gösteriyor ki; bağırsak mikroflorası-beyin arasındaki iletişim anksiyete, depresyon, stres, otizm, öğrenme hafıza gibi bilişsel davranışlar ve duygular üzerinde önemli rol oynuyor.

Mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin % 95’inin bağırsaklarda depolanıyor. Yapılan bütün çalışmalardan sonuca göre düzenli probiyotik tüketimi ; anksiyete ve depresyon gibi nörolojik sorunların önüne geçiyor ve etkilerini azaltıyor.

7.PATOJEN BAKTERİLERİN ÜREMESİNİ ENGELLER

Doğal İmmunoloji’nin yaptığı çalışmalara göre bağırsaklardaki yararlı bakterilerin yeterli olması hastalık yapan patojen bakterilerin üremesini azaltarak, organizmayı bir çok hastalığa karşı koruyor.Patojen bakteriler iyi yıkanmamış yiyeceklerle , arıtılmamış su veya yetersiz hijyen koşullarında bulaşıyor ve gıda zehirlenmeleri , tüberküloz gibi hastalıklara neden olabiliyor .

8.İŞTAHINIZI KONTROL EDİYOR.

Sağlıklı bir bağırsak mikflorasının kilo verme ve metabolizma üzerine etkileri ; iştahınızı kontrol etmenize yardımcı olmasından kaynaklanıyor. New York Üniversitesi araştırmacılarına göre "Helicobacter pylori " adlı midede yer alan bir bakteri; açlık baskılayıcı hormon ghrelinin seviyelerini değiştirebiliyor. Fazla antibiyotik kullanımı, rafine gıdaların fazla tüketimi bu bakterinin midedeki seviyesini azaltabiliyor. Bu durumda iştahınız üzerinde değişik etkiler yaratıyor.

9. HASTALIKLARA KARŞI KORUR

Obezite ve hareketsiz yaşam alışkanlıkları nedeniyle yüksek trigliserid ve kolestrol düzeyleri görülen hastalar üzerinde yürütülen bir çalışmada, hastalara 12 hafta boyunca günlük probiyotik takviyesi veriliyor ve çalışmanın sonunda düşen trigliserit seviyeleriyle beraber, kalp krizi riskinin azaldığı görülüyor .

 

Bağırsak Sağlığını Nasıl Geliştirebilirsiniz ? 

 

PROBİYOTİKLERLE BAĞIRSAK SAĞLIĞINIZI RESTORE EDİN

 

İlk adım bağırsaklarını probiyotiklerle beslemek! Bunu probiyotik suplementiyle kolaylıkla sağlayabilirsiniz ya da yoğurt, kefir, turşu, mayalı ekmek gibi probiyotiklerden zengin fermente gıdalardan yararlanabilirsiniz. Hamur mayası sadece düşündüğünüz gibi kabarmayı ve lezzetlendirmeyi sağlamaz. Aynı zamanda içeriğindeki yararlı bakterilerle glutenin ve şekerin bağırsaktaki olumsuz etkilerini azaltır, içeriğindeki protein,vitamin ve minerallerden daha iyi faydalanmanızı sağlar.Tam buğday, tam tahıllı, çavdarlı ekmekten gelen nişasta ve tahıl taneleri yararlı bakteri ve maya içeriğiyle sindirimi kolaylaştırır ve bağırsaklar mikroflorası için beyaz ekmeğe göre daha çok daha sağlıklıdır.

 

 

PREBİYOTİKLERLE BAĞIRSAK BAKTERİLERİNİ BESLEYİN

Tıpkı bizim gibi bakterilerin de besine ihtiyacı var. Ve bunun için en iyi besinler, yeşil yapraklı sebzeler, liften zengin gıdalar, patates, kurubakalgiller, muz, yulaf ezmesi gibi dirençli nişasta içeren besinler hatta bitter çikolata prebiyotiklerden oldukça zengin gıdalardır. Fonksiyonel Besinler Dergisi’ nde yayınlanan bir çalışma dirençli nişasta içeren besinlerin tüketilmesinin bağırsak biyomunu güçlendirdiğini söylüyor. Çünkü bu besinler bağırsaklardaki yararlı bakterilerin etkinliğini artırarak daha iyi çalışmalarını sağlıyor .

Meyve, sebze ve tam tahıllar gibi bitkisel besinler lif açısından zengindir. Bu da yararlı bakterilerin beslenmeleri ve iyi bağırsak sağlığı için oldukça önemlidir. İnsülin direnci ve inflamasyona neden olan genleri devre dışı bırakır. Tam tahıllı ürünler ve lif açısından zengin sebzeler bunu yeterince sağlarken, bazı bitkiler hem et kadar yüksek protein içerip hemde lif açısından oldukça zengindir. Harvard çalışması son zamanlarda ambalajlı gıda içeren ve yüksek hayvansal protein içerikli bir diyet programının bağırsak mikroflorasını oldukça kötü etkilediğini, bağırsakta yararlı ve zararlı bakterilerin dengesini değiştirdiğini göstermektedir. Bu hayvansal ürünleri tüketmemeniz gerektiği anlamına gelmiyor, tüketilen et miktarını doğru belirlemek ve bunun yanı sıra sebze meyve tüketimini de artırmak gerekiyor.

 

ANTİMİKROBİYAL BESİNLERİ TÜKETİN

Sağlıksız bağırsakların başlıca nedeni, yüksek karbonhidrat içeren beslenme. Karbonhidratlar Candida isimli maya mantarlarıyla beslenen şeker moleküllerinden oluşurlar. Candida mantarı bağırsak duvarlarını yıkarak, kana zehirli toksik maddeler bırakır ve bağırsak mikroflorasını bozar. Aynı zamanda özellikle mide asidini azaltarak inflamasyona neden olur, sindirim sistemini olumsuz etkiler. Bu noktada özelikle Hindistan cevizi yağı kaprilik asit içeriğiyle, Candidayı yok ederek bakteri ve bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olan gıdalardandır.

 

ZARARLI GIDALARI HAYATINIZDAN ÇIKARIN.

Sadece bağırsak biyomu için yararlı gıdaları tüketmeniz yeterli değil, aynı zamanda zararlı gıdaların tüketimini de hayatınızdan çıkarmanız veya azaltmanız gerekiyor. Peki bunlar hangi gıdalar ?

1.Kızarmış gıdalar, rafine unlar, hormon ve antibiyotik yüklü hayvansal ürünler, yapay tatlandırıcılar, yapay gıda katkı maddeleri, alkol ve aşırı kafein gibi mide tahriş edici gibi besinler gibi inflamatuar gıdalar.

2.Şeker !! Bütün işlenmiş gıdaların içeriğinde yer alan şeker , patojenik bakteri , mantar ve mayaların temel besinidir ve yararlı bakterilerin azalmasına neden olur .

3. Yüksek sıcaklıkta pişirilen etler ; eğer etleri yüksek sıcaklıkta pişiriyorsanız , heterosiklik amin (HCAs) adlı kimyasallar ortaya çıkıyor. Beslenme dergisinde yayınlanan bir çalışmada heterosiklik amin tüketiminin bağırsak mikrobiyotasını değiştirerek kolon kanserine neden olduğu gösteriliyor.

 

 

 

SAĞLIKLI BİR BESLENME PROGRAMI YÜRÜTÜN.

Bağırsak mikrobiyotası oldukça hassastır ve toparlanması biraz zaman alacaktır. Bağırsaklarının sağlığını korumak için en iyi yapılacak şey haftasonları da dahil olmak üzere sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı sürdürmektir. New South Wales Avustralya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, haftaiçi sağlıklı beslenip haftasonu kötü beslenen bir grupla, haftanın 7 günü sağlıklı beslenen iki grubu karşılaştırmıştır. Haftasonu kötü beslenenlerde bağırsak bakterilerinde önemli bir artış görülmemiştir. Haftanın 7 günü sağlıklı beslenen grupta ise bağırsak mikroflorasının gitgide iyileştiği görülmüştüri. Bu çalışmadan çıkan sonuca göre ; sadece haftasonları kötü beslenmek kilo almanıza neden olmayabilir ama bağırsak mikroflorasını bozarak uzun vadede obeziye davetiye oluşturur. Sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirmeliyiz.

 

 

Probiyotiklerden zengin bazı besinler ;

 

·Yoğurt

·Kefir

·Ayran

·Süzme peynir

·Bitter çikolata

·Tam tahıllı ekmek

·Muz

·Turşu

 

Bu besinleri günlük beslenmenizde belirli miktarlarda ekleyerek probiyotiklerin mucizevi etkilerinden yararlanabilirsiniz.

 

Read more

HAMİLELER İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ

HAMİLELER İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ

Hepimizin iyi ya da kötü bir beslenme düzeni var. Ama bir bebek bekliyorsanız, unutmayın ki sadece kendiniz için bir beslenme planı yürütmüyorsunuz. Artık iki kişilik düşünmeli ve bebeğinizin sağlı...

Daha fazlasını oku
GÜN BOYU ENERJİK OLMAK İÇİN TOP 5 BESLENME ÖNERİSİ

GÜN BOYU ENERJİK OLMAK İÇİN TOP 5 BESLENME ÖNERİSİ

"Kendimi çok halsiz, tükenmiş hissediyorum. Yataktan kalkmak istemiyorum.”   İyi hissetmek için, beslenmemde yapmam gereken herhangi bir değişiklik var mı? diyorsanız doğru besinler ile daha enerji...

Daha fazlasını oku