Sepetiniz
0

Sepetiniz boş

Alışverişe devam
Hindistan Cevizinin Beslenmemizdeki Yeri

Hindistan Cevizinin Beslenmemizdeki Yeri

Hindistan Cevizi

Hindistan cevizi, hindistan cevizi hurmasının ( Cocos nucifera ) meyvesidir . Biz Hindistan cevizi ve ürünleri ile özellikle son zamanlarda çok fazla karşılaşsak da bu meyve aslında 4500 yıldan daha fazla sürede tropikal bölgelerde yetişmektedir. Kurutulmuş ya da taze meyve olarak; Hindistan cevizinin yağı, sütü, yoğurdu, kreması market raflarında yerini almaktadır. Bu ürünlere detaylıca bakacak olursak;

 

Hindistan Cevizi Meyvesi:

Tropik bir ada meyvesi olan Hindistan cevizinin içeriğine bakacak olursak; diğer bilinen ve sık tüketilen meyvelere kıyasla (elma, armut, muz vb.) karbonhidrat içeriği düşük ve yağ içeriği yüksektir. Yağ içeriği aynı tereyağında olduğu gibi doymuş yağ ağırlıklı olsa da orta zincirli yağ asitleri bakımından zengindir ve bu da meyvenin tüketildikten sonra daha kolay sindirilmesine neden olur. Ancak içerdiği yüksek doymuş yağ miktarı yüzünden kan lipit profili bozulmuş hastalarda tüketimi sınırlandırılmalıdır.

1 Parça 45g Hindistan Cevizi;

6,85g Karbonhidrat

1.5g Protein

15.1g Yağ

159 kkal enerji içerir.

 

Hindistan Cevizi Yağı:

Hindistan cevizi yağı, yüksek oranda doymuş yağdan oluşur (hindistancevizi yağındaki yağın% 80- 90'ı doymuştur), bu yüzden de oda sıcaklığında katı haldedir. Doymuş yağ ağırlıklı olarak hayvansal kaynaklı ürünlerde olsa da Hindistan cevizi, hurma yağı gibi bazı bitkisel ürünlerde de bulunmaktadır. Doymuş yağ tüketimi, kötü kolesterol de dediğimiz LDL seviyelerini yükseltmesi nedeniyle kardiyovasküler hastalık riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Ancak Hindistan cevizi yağı ile ilgili yapılan bazı çalışmalarda HDL kolesterol dediğimiz iyi kolesterol üzerinde yüksekliklere de sebep olduğu görülmektedir. Bu etkisi nedeniyle kalp sağlığına faydalı olabileceğini öngören fikirler ortaya atılsa da kalp üzerine etkileri tam olarak kanıtlanamamış olup daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Sonuç olarak Hindistan cevizi yağı aslında ne süper bir besin ne de zehirdir. Doymamış yağ bakımından zengin zeytinyağı gibi diğer bitkisel yağlara periyodik bir alternatif olarak az miktarda tüketilebilir. Genel sağlıklı beslenme düzeni bağlamında ve doymuş yağ alımı için önerilen sınırlar içinde yapıldığı takdirde bir sorun teşkil etmemektedir.

 

 

 

Hindistan Cevizi Sütü / Yoğurdu:

Hint, Tayland, Hawaii ve Güney Amerika mutfaklarının popüler bir bileşeni olan Hindistan cevizi sütü son zamanlarda ülkemizde de hızla popülerleşmektedir. Veganlar ve inek sütü protein alerjisi olanlar için inek sütüne güzel ve lezzetli bir alternatiftir. İnek sütüne oranla çok daha az kalori ve yağ içermektedir. Ancak inek sütü tüketiminin tamamen kesilmesi durumunda bazı vitamin ve mineral eksikliklikleri gelişeceğinden zenginleştirilmiş ürünleri kullanmak sağlık açısından daha faydalı olacaktır. Market raflarındaki birçok üründe vitamin mineral eklenmesi yapılmıştır.

100g Hindistan Cevizi Sütü;

2.7g Karbonhidrat

0.9g Yağ

0.1g Protein

20kkal Enerji içerir.

 

Hindistan cevizi yoğurdu ise Hindistan cevizi sütünün fermente edilmesi ile ortaya çıkmış bir üründür. Geleneksel yoğurda göre laktoz ve kazein içermez ve kremsi yapıdadır. Fermente edilerek ortaya çıktığı için bağırsaklarımız için faydalı olan iyi bakterileri de içerir ve probiyotik özelliktedir.

 

100g Hindistan Cevizi Yoğurdu;

7.8g Karbonhidrat

11.7g Yağ

0 Protein

154kkal enerji içerir.

 

Hindistan Cevizi Kreması;

Hindistan cevizi sütünden daha kalın ve konsantre yapıda olan bir üründür. Yemek pişirirken ve özel içeceklerde hindistan cevizi aroması vermek için kullanılır. İsola Bio Hindistan Cevizi Kreması;

3.3g Karbonhidrat

17g Yağ

1.4g Protein

173g Enerji içerir.

 

 

 

 

(1) https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170169/nutrients

(2) https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/coconut-oil

(3) https://www.health.harvard.edu/heart-disease-overview/coconut-oil-heart-healthy-or-just-hype

(4) https://www.health.harvard.edu/blog/is-there-a-place-for-coconut-oil-in-a-healthy-diet-2019011415764