Sepetiniz
0

Sepetiniz boş

Alışverişe devam
MENOPOZ DÖNEMİ

MENOPOZ DÖNEMİ

Menopoz, birçok kadın için bilinmeyenler içeren ve tam olarak hazır olunmayan, bir hastalık olmayıp sağlıklı kadının hayatında doğal bir süreçtir. Bu süreçte meydana gelen değişiklikler birçok kadında bedensel ve ruhsal hastalıkları beraberinde getirmektedir.

Menopozun üç ana bölümü vardır;

  • Premenopoz (Menopoz öncesi dönem)

Bu dönem, östrojen ve progesteronun azalmaya başladığı, menopoza öncülük eden bir dönemdir. Genellikle 40’lı yaşların ortalarında regl tamamen durmadan birkaç yıl önce başlayabilir. Başlangıç noktasını bilmek zordur. Düzensiz adetler genellikle ilk işarettir. Bu dönemde östrojendeki dalgalanmaya bağlı olarak peridolarda uzama veya kısalma miktarında azalma veya artma gözlenebilir.

  • Menopoz

Bu dönem, reglnin tamamen bittiği an olarak tanımlanır. 1 yıl boyunca regl olmayan kişi bu süreçte olarak kabul edilebilir. Bu aşamada, menopoz semptomlarının ortaya çıkışı ile birlikte östrojen ve progesteron hormon seviyeleri düşmeye devam eder.

  • Postmenopoz (Menopoz sonrası dönem)

Regl döneminin tamamen bitmesinden sonra 2 yıldan sonraki süreçte menopoz sonrası döneme girilmektedir. Bu dönemde ise ateş basması gibi semptomlar yavaşça azalabilir. Östrojendeki düşüş nedeniyle artmış osteoporoz ve kalp hastalığı riski oluşmaktadır. Ciltte hassasiyet, kuruluk, egzama, kolay morarma gibi değişiklikler meydana gelir.

MENOPOZ VE BESLENME

  • Yaşanılacak problemleri en aza indirmek ve yaşam kalitesini artırmak için çeşitli tıbbi uygulamalar, alternatif tedavi yöntemleri ve tıbbi beslenme tedavisi önerilmektedir.
  • Sağlıklı bir beslenme düzeni, menopoz ve sonrası dönemde sağlığın korunması ve sürdürülmesi, menopozun neden olabileceği hastalık risklerinin azaltılmasında büyük öneme sahiptir.
  • Menopoz dönemi ve sonrasında artış gösteren obezite, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve osteoporoz gibi kronik hastalıklar tıbbi beslenme tedavisi ve fiziksel aktivite kombinasyonu ile büyük oranda önlenebilmektedir.
  • Menopoz ve sonrası dönemdeki kadınların besin ögesi ihtiyaçları doğurganlık çağındaki kadınlardan oldukça farklıdır. Bu nedenle bu dönemdeki kadınların bireysel beslenme programları, sahip oldukları kronik hastalıklar ve menopoz dönemine özgü ihtiyaçları göz önünde bulundurularak kişiye özgü bir beslenme planı oluşturulmalıdır.
  • Bu dönemde enerji, karbonhidrat, protein ve yağ alımı, sıvı tüketimi, başta kalsiyum ve D vitamini olmak üzere vitamin ve mineral alımı, tuz ve kafein alım miktarı oldukça önemlidir.

Menopozda Neden Kilo Artışı Görülür?

Menopoz ile ilgili yapılan araştırmalar, bu dönemde metabolik hızın günlük yaklaşık 100 kkal azaldığını, ayrıca menopoza giren kadınlarda fiziksel aktivite yoluyla enerji harcamasının da günde yaklaşık 130 kkal azaldığını göstermiştir. Bu ikisi ile enerji harcaması günde 230 kkal kadar azalmaktadır.

Diyette herhangi bir değişiklik yapılmazsa, bu 230 kkal günlük enerji alımına eklenecek ve vücutta depolanacaktır.

Bu şekilde devam eden süreç sonrası vücut ağırlığında artış görülmektedir. Bu da menopoz sonrası kadınlarda yaygın olan diyabet ve kardiyovasküler hastalık için bir risk oluşturmaktadır.

Hormonal Dengeyi Sağlamak, Kilo Alımını Tersine Çevirmek Ve Sağlıklı Bir Menopoz Süreci Geçirmek İçin

  • Lif ve protein içeriği yüksek besinleri tercih edin. Bu sayede kan şekerindeki büyük artışları önler, iştah ve açlık hormonlarının düzenlenmesini sağlarsınız.
  • Günde en az 2-2,5 litre su tüketin.
  • Günlük yaşamınızda fiziksel olarak aktif olun. 30 dakikalık basit bir yürüyüş, merdiven çıkma, araba kullanmak yerine yürüme, ev ve bahçe işleri vb. ile enerji harcamanızı artırın.
  • Şeker tüketiminizi sınırlandırın. Şeker, insülin direncini artışa neden olurken enerjide, ruh halinde kontrolsüz ani yükselmelere ve çökmelere neden olur. Bağırsaktaki hastalık yapıcı bakterilerin sayılarının artmasına neden olur. Ayrıca herhangi bir tokluk hissi vermediğinden kontrolsüz bir şekilde tüketime neden olur.
  • Doymamış yağlar, iltihaplanmayı ve oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur. Beslenmenizde doymamış yağlardan zengin avokado, zeytin, zeytinyağı, kuruyemişler, yağlı tohumlar, somon, uskumru ve ton balığı gibi besinlere yer verin.
  • Yeterli ve kaliteli bir uyku düzeni edinin. Kötü uyku alışkanlıkları, insülin, kortizol, iştah hormonları, büyüme hormonu gibi çok sayıda hormonal dengesizlikle ve ruh hali durumlarıyla bağlantılıdır. Bu da uzun vadede diyabet, kalp hastalığı ve stresle ilgili sorunlar dahil olmak üzere birçok hastalığa yakalanma riskinizi artırır.
  • Stresinizi kontrol altına alın. Kronik stres, diyabet, kalp hastalıkları, hipertansiyon gibi birçok sayıda hastalığa yakalanma riskini artırır.
  • Fitoöstrojenden zengin nohut, bakla, kuru fasulye, mercimek gibi kurubaklagiller, soya ve soya ürünleri, keten tohumu, yulaf, sarımsak, havuç, patates, kuşkonmaz, brokoli, armut, erik gibi besinleri diyetinize ekleyin. Fitoöstrojen, menopozla birlikte azalan östrojen hormonuna benzeyen ve onu taklit edebilen bir bileşendir.
  • Çok düşük kalorili diyetler yapmaktan kaçının. Size özel planlanmış makro ve mikro besin ögeleri açısından dengeli bir program bu süreçte oldukça önemlidir.
  • Fazla tuz tüketiminden kaçının. Gereğinden fazla tuz tüketimi, idrarla sodyum ve kalsiyum atımını artırarak, kemik mineral yoğunluğunu azaltır dolayısıyla osteoporoz riskini artar.

 

Siz de menopoz döneminde diyetisyen desteği ile sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak, yaşayacağınız problemleri en az indirmek için Menopoz Reverse Programımıza katılın;

https://takiplionlinediyet.com/products/menopoz-reverse-program?variant=44929321861405