Sepetiniz
0

Sepetiniz boş

Alışverişe devam
WEGOVY VE OZEMPİC

WEGOVY VE OZEMPİC

Takipli Online Diyet bu ilacın tedarikçisi değildir, kullananlar için DİYET PROGRAMLARI hazırlamaktadır. Bu makale bilgilendirme amaçlı Uzman Diyetisyen Ferin Batman yayınlanmıştır, ilaç kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışınız.

Genel ismi semaglutide olan Wegovy ve Ozempic, glukagon benzeri peptit-1 (GLP-1) reseptör agonistleri adı verilen bir ilaç sınıfına aittir. İlk kez 2017’de Tip 2 diyabet tedavisi için ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanmış, şimdi bir kilo verme ilacı olarak onay almıştır. Önde gelen bir ilaç şirketi olan Novo Nordisk tarafından geliştirilen Wegovy, obezite ile mücadelede önemli bir kilometre taşını işaret etmektedir.

Wegovy aslen GLP-1 hormonunun hareketlerini taklit etmek için geliştirilen bir ilaçtır. Kandaki şeker seviyesini etkilemesinin yanı sıra bağırsak hücreleri tarafından üretilen ve beynimize yeterince yemek yediğimizi söylemeye yarayan GLP-1, iştahı da baskılamaktadır.

Faz 3 denemelerinde, 68 hafta sonunda ortalama 15,3 kg kilo verdirdiği kaydedilen wegovynin, piyasadaki zayıflama ilaçlarından çok daha etkili olduğunu gösterilmiştir.

Wegovy kilo vermeye yardımcı olsa da, dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite gibi yaşam tarzı değişikliklerini içeren kapsamlı bir yaklaşımın parçası olarak kullanılmalıdır. Bu değişiklikler, uzun vadeli kilo yönetimi ve genel sağlık için hayati öneme sahiptir.

Wegovy ve Ozempic nedir?

Wegovy ve Ozempic'in semaglutide denen aynı ilacın iki farklı ismidir. Ozempic, diyabetli insanlar için reçete edilenlerin adıdır. FDA, 2017'de diyabetli insanlar için Ozempic'i onaylamış ve 2021'de obez veya fazla kilolu ve buna ek kronik hastalığı olan kişiler için Wegovy'yi onaylamıştır.

Colorado Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde diyabet ve kilo verme konusunda uzman profesör Low Wang Wegovy ve Ozempic için: "Sadece farklı dozlar ve endikasyonlarla farklı isimler altında reçete ediliyorlar" demiştir. 

Wegovy vücutta nasıl çalışır?

İlaç yemek yeme isteğini azaltır ve midenin boşalmasını yavaşlatır, böylece kişi daha az acıkır ve daha az yer. Ancak ilacın bazı gastrointestinal yan etkileri görülebilmektedir.

Ozempic için kimler uygundur?

FDA, Ozempic’in Tip 2 diyabetli kişiler için uygun olduğunu belirtmiştir.

Ozempic kullananlarda retinopati görülebilir mi?

Diyabetik retinopati, şeker hastalarında görülen bir göz rahatsızlığıdır. Hastalığın seyri sırasında gözdeki damar ve sinirlerin en yoğun olduğu retina katmanında ortaya çıkan değişikliklerle görme kaybı ve körlüğe de neden olabilen hastalıktır.

Ozempic'in klinik denemeleri sırasında, çalışma gönüllülerinin küçük bir yüzdesinde yeni oluşan veya ilerleyen retinopati gelişmiştir. Bu düşük bir risk olsa da retinopatisi olan kişiler, Ozempic veya Wegovy kullanmadan önce doktorlarına danışmalı ayrıca kapsamlı bir göz muayenesi ve düzenli takip göz muayeneleri yaptırmalıdır.

Wegovy'nin kullanımı kimler için uygundur?

Vücut kitle indeksi (VKİ) 30 veya üzerinde olanlar veya vücut kitle indeksi (VKİ) 27 veya daha yüksek olup en az bir tane kilo ile ilişkili kronik hastalık (hipertansiyon , Tip 2 şeker hastalığı şeker hastalığı veya dislipidemi gibi) varlığında kullanımını uygun olarak belirtilmiştir.

Wegovy çocukların kullanımı için uygun mudur?

FDA, Wegovy'nin obezite ile mücadele eden 12 yaş ve üstü bazı çocuklar için uygun olduğunu belirtmiştir.

Hamilelik ve Emzirme Döneminde Wegovy kullanılabilir mi?

Wegovy'nin gebelik döneminde kullanılması fetüse zarar verebileceği için tavsiye edilmemektedir. Eğer kullanılıyorsa gebelik durumu başladığında Wegovy bırakılmalıdır. Ayrıca planlı bir gebelik varsa semaglutidin uzun yarılanma ömrü nedeniyle en az 2 ay öncesinden ilaç bırakılmalıdır.

İlacın anne sütüne geçip geçmediği veya emzirilen bebeği etkileyip etkilemediği bilinmemektedir bu yüzden emzirme döneminde de kullanılmamalıdır.

Wegovy'nin en yaygın yan etkileri nelerdir?

İlaç kişilerin sindirim sistemlerini yavaşlatabildiğinden, gastrointestinal problemler en sık görülen yan etkilerdir. Klinik deneyler sırasında mide bulantısı, ishal, kusma, kabızlık, karın ağrısı, baş ağrısı, yorgunluk, hazımsızlık, baş döndürme, şişkinlik ve gaz gibi yan etkiler görülmüştür.

Ferin Batman 

Kaynaklar

https://newatlas.com/health-wellbeing/semaglutide-weight-loss-drug-fda-approval/

https://www.uchealth.org/today/wegovy-vs-ozempic-the-truth-about-new-weight-loss-drugs/