İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: “ 1 PORSİYON MEYVE" NEDİR?

“ 1 PORSİYON MEYVE" NEDİR?

“ 1 PORSİYON MEYVE" NEDİR?

   Zayıflamak ve kilosunu korumak isteyen kişilerde en önemli nokta porsiyon kontrolünü sağlayarak , günlük almanız gereken enerjiyi azaltmak veya dengede tutmaktır. Kilo vermenin matematiği sağlıklı ve yeterli bir beslenme programıyla enerji alımınızı azaltmak , kilo korumanın ise yine sağlıklı ve yeterli bir beslenme programıyla enerji alımınızı dengede tutmaktır . Tükettiğiniz besinlerin hepsinin az ya da çok vücuda sağladığı bir enerji vardır. Porsiyon miktarı artıkça aldığınız enerji de artar, azaldıkça doğal olarak aldığınız enerji de azalacaktır . Bu yüzden de porsiyon kontrolünü yapmak beslenmenin en önemli bileşenlerinden biridir.

             Her bireyin besin ve besin öğeleri gereksinimi farklıdır.Önemli olan bu besin ögelerini vücuda yeterince sağlayabilmektir. Bu konuda en büyük yardımcımız olan meyveler ise vitamin , mineral ve lif açısından oldukça zengin bir besin grubu olup , vücudumuzun ihtiyacı olan çoğu besin ögesini karşılamaktadır .

            Genel olarak sağlıklı bir kişinin tüketmesi gereken meyve porsiyonunu kadınlar için 2-4 porsiyon , erkekler için ise 3-5 porsiyon olarak düşünebiliriz. Ancak buradaki önemli nokta , " 1 porsiyon meyve " ne demek ?  Biz genel olarak 1 su bardağının içini kapsayacak kadar veya başka bir deyişle yumruğunuz büyüklüğündeki meyveyi bir porsiyon olarak kabul ediyoruz. Kafa karışıklığına neden olan bu konuya görsel açıdan da desteklemek için sizinle ,en sık tüketilen meyvelerin bir porsiyonu ne kadar olmalı gelin birlikte bir göz atalım .

  

  

 1 orta boy armut = 1 porsiyon meyve

  

 

1 küçük boy elma = 1 porsiyon meyve

 

 

1 su bardağı doğranmış ananas / 1 ince dilim ananas = 1 porsiyon meyve 

 

 

 

 

12 küçük boy / 8 adet orta boy çilek = 1 porsiyon meyve

  

 

 

 

 

15 iri tane üzüm= 1 porsiyon meyve

 

 

 

  

1 küçük boy şeftali = 1 porsiyon meyve

 

 

 

 

 

 

 1 orta boy portakal = 1 porsiyon meyve

 

 

 

 

 

 

1/2 orta boy greyfurt = 1 porsiyon meyve 

 

 

 

 

 

½ su bardağı taze yaban mersini / böğürtlen / karadut /dut = 1 porsiyon meyve

 

 

 

 

 

 

1 ince dilim kavun = 1 porsiyon meyve

 

 

 

  

4-5 üçgen dilim karpuz = 1 porsiyon meyve

 

 

 

 

 

 

 

1 orta boy kivi = 1 porsiyon meyve

 

 

 

 

 

  

 

1 orta boy incir = 1 porsiyon meyve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10-12 adet kiraz = 1 porsiyon meyve

 

Read more

SAHUR İÇİN YAĞ YAKICI TARİFLER

SAHUR İÇİN YAĞ YAKICI TARİFLER

Tüm tarifler 1 kişiliktir   1.ÇİLEK- KARPUZ SMOOTHİE Malzemeler : ·1 çay bardağı laktozsuz/ light süt ·1 kutu sade probiyotik yoğurt ·3 üçgen dilim karpuz ( çekirdekleri çıkarılmış ) ·5-6 adet orta...

Daha fazlasını oku
RAMAZANDA YAĞ YAKICI TARİFLER

RAMAZANDA YAĞ YAKICI TARİFLER

-SAHUR İÇİN TOK TUTAN TARİFLER -     SEBZELİ OMLET   Malzemeler ;  *2 yumurta *1 avuç dolusu mantar *1 su bardağı ıspanak *1 küçük kabak *1 yemek kaşığı zeytinyağı Önce sebzeleri pişirip tavadan al...

Daha fazlasını oku