İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: BUZDOLABINDA SAKLANMAMASI GEREKEN 10 YIYECEK

BUZDOLABINDA SAKLANMAMASI GEREKEN 10 YIYECEK

BUZDOLABINDA SAKLANMAMASI GEREKEN 10 YİYECEK
Genellikle yiyeceklerimizi buzdolabında saklamanın  tazelik ve raf ömrünü korumada en etkili yöntem olduğunu düşünürüz. Günlük besinler için bu durum söz konusu olsa da bazı yiyeceklerin hem lezzet hem de besin değeri açısından dışarIda saklanması daha iyidir. Soğuk hava bu besinlerdeki ayrışma sürecini hızlandırarak doğal lezzetlerini ve bazı yararlı enzimlerini kaybetmelerine neden olabilir. Bu gıdaları buzdolabında saklamak ciddi bir problem oluşturmaz, ancak yiyeceklerinizi en iyi şekilde depolamanın farkında olmak sağlığınızın gelişmesine yardımcı olur. Aynı zamanda besin atıklarının da önüne geçmiş olursunuz.  
İşte Dışarıda Saklamanız Gereken 10 Besin!
1.Patates 
Patatesleri soğukta bekletmek içeriğindeki  nişastanın şekere dönüşmesine neden olur, bu da tükettiğinizde şekerli tat almanıza yol açar. Ayrıca ilk pişirildiğinden itibaren tatlılığı da artar. Daha da önemlisi Gıda Standartları Ajansı’nın açıklamalarını da göz önünde bulundurduğumuzda bu patateslerin pişirildiğinde yapısındaki asparajin amino asitleri ile şekerin birleşerek istenmeyen kimyasal "akrilamidlerin” oluşumuna neden olmasıdır. Patates için en uygun saklama koşulları serin ve kuru yerlerdir. Bu yerler sık sık temizlenmeli ve iyi havalandırılmalıdır. Bu noktada şunu belirtmeliyiz ki patatesleri kullanmadan hemen önce yıkamanız daha sağlıklıdır. Uzun süre nemli bir halde saklamak çürümeye neden olacaktır. Bir diğer önemli nokta ise soğan ve patatesleri ayrı yerlerde saklamanız gerektiğidir. Çünkü patatesin saldığı gaz ve nem soğanların çürümesine neden olmaktadır.
2. Domates
Soğuk hava, domateslerin olgunlaşmasını engeller, tat ve yoğunluğunun bozulmasına neden olur.  Sıcak iklimi seven bu sebzeyi buzdolabına koymak kimyasal yapısını değiştiriyor ve lezzetini etkileyen uçucu bileşiklerin azalmasına neden oluyor. 5 derecenin altındaki sıcaklıklarda saklanan domateslerde zamanla yumuşamalar meydana gelerek dokuda bozulmalar gerçekleşmektedir. Bu yumaşaklık pişirme için size uygun gelebilir ancak tazelik için iyi değildir. Domatesleri örneğin tezgah üzerinde doğrudan güneş ışığından uzakta oda sıcaklığında saklamak idealdir. 
 
3. Tropikal Meyveler
Muz, mango, ananas ve papaya gibi meyveler soğuk havaya karşı çok duyarlıdır. Düşük sıcaklık hızlı olgunlaşma ile meyvenin yüzeyinde hasara neden olan aynı zamanda lezzet kaybına yol açan enzimlerin çalışmasını engeller. Bu meyvelerin besin kaybını en aza indirmek amacıyla oda sıcaklığında olgunlaşıncaya kadar bekletilmesi daha uygundur. Muz hücrelerinin duvarları soğuğa karşı korumasızdır. Bu yapılar soğuk havada yırtılarak meyvenin sindirim enzimlerinin hücrelerden sızmasına neden olur; bu da muzun kararmasına yol açar.Yeşil renkli satın aldığınız muzları buzdolabına koyduğunuzda ise olgunlaşma sürecini durdurarak çok uzun süre yeşil kalmasına neden olacaksınız.  Muz için en iyi saklama koşulu oda sıcaklığıdır. Kavuna değinecek olursak, yapılan araştırmalarda buzdolabında saklanan kavunların antioksidan içeriklerini kaybettiği görülmüştür. Bu meyveyi de buzdolabının dışında oda sıcaklığında saklamak en uygun koşul olacaktır. 
4. Avokado
Avokado ağaçtan koparılıncaya kadar olgunlaşmaya başlamaz. Bir avokado satın aldığınızda büyük olasılıkla sert ve katı olduğunu göreceksiniz, yemeye başlamadan önce olgunlaşması için belirli bir sürenin geçmesi gerekir. Avokadoyu buzdolabında saklamak olgunlaşma sürecini durduracaktır. Bu nedenle olgunlaşıp yumuşayana dek oda sıcaklığında bekletmek çok önemlidir. 
5. Zeytinyağı
Zeytinyağını lezzet ve dokusunda meydana gelebilecek herhangi bir değişikliği önlemek için temiz ve karanlık bir yerde saklamak en iyi yöntemdir. Soğuk hava zeytinyağını yoğunlaştırıp katılaştırarak tereyağı görünümü almasına neden olur.  Kullanıma hazır ve tazeliğini her zaman koruyabilmesi için buzdolabından uzak tutmalısınız.  
6. Bal
Bal için en iyi saklama koşulu kuru ve oda sıcaklığında kapalı bir kapta bekletmektir. Asidik pH ve şeker içeriği bozucu mikroorganizmaların gelişimini engeller. Soğutma ile yapısında kaptan kaba aktarılmasını veya yayılmasını zorlaştıran kristalizasyonlar meydana gelir. Bal, doğal olarak kendi kendini koruyabilen bir besindir ve uzun yıllarca tazeliğini sürdürebileceği için buzdolabının dışında süresiz olarak saklayabilirsiniz. 
7. Soğan
Domates gibi soğanlar da buzdolabında çok uzun süre bekletildiğinde yumuşama veya küflenme eğilimi gösterirler. Kabuk kısmı soğan için çok iyi bir koruma sağlar. Bu koruyucu tabakayı iyileştirmek ve iyi muhafaza etmek için kuru bir ortamda saklamak gerekir. Aynı zamanda soğanların saklandığı yerin havalandırılmış olması çok önemlidir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi hızla çürümesine neden olan patatesten uzak durması iyi olacaktır. Ulusal Soğan Birliği'ne göre soğanın buzdolabında saklanması gerektiği zamanlar soyulmuş veya kesilmiş olması gerekmektedir. Kesilmiş haldeki soğan, buzdolabında yedi gün süreyle kapalı bir kapta saklanabilir.
8. Sarımsak
Sarımsağın buzdolabında veya plastik torbalarda saklanması çabucak bozulmasına neden olur. En iyi yöntem oda sıcaklığında bol miktarda temiz hava bulunduran kuru ve karanlık bir yerde saklamaktır. Kabukları nedeniyle yapısındaki bozulmalar gözle görülemez; yalnızca soyulduğu esnada renk değişimi veya küflenmeleri görebilirsiniz. Sarımsaklarınızı korumak için buzdolabından uzak tutun.
 
9. Fesleğen ve Lezzet Verici Otlar/Baharatlar
Domates gibi fesleğen de sıcak havayı sever, bu nedenle buzdolabı gibi soğuk bir ortamda uzun süre bekletilmesi olgunlaşamamasına sebep olacaktır. Fesleğen için en saklama koşulu oda sıcaklığında bekletmektir. Ayrıca taze otlar etraflarındaki kokuları almaya bayılırlar ve buzdolabında bekletildiklerinde doğal aromaları ve kendine has lezzetlerini kaybetmelerine neden olur. Buzdolabında saklayacağınızda temiz bir kağıda sıkıca sarmayı veya hava geçirmez bir kaba koyarak bekletmeyi deneyebilirsiniz, ancak en ideali oda sıcaklığıdır. 
10. Kahve
Çekilmiş veya tane formdaki kahveler asla buzdolabında saklanmamalıdır. Kahve etrafındaki kokuları çok kolay absorbe etme yeteneğine sahiptir.  Bu nedenle buzdolabında bekletildiğinde farklı aromaları yapısına almaya başlayacak ve orijinal kahve lezzetine geri dönemeyecektir. Aynı zamanda buzdolabı sıcaklığındaki ani bir değişim kahve içerisindeki nemin de dışarıya sızmasına neden olarak lezzetini kaybetmesine yol açacaktır. Lezzet ve tazeliğini korumak için hava geçirmez kaplarda kuru ve karanlık bir yerde muhafaza etmeniz gerekir. 

Read more

YEŞİL/SİYAH/BEYAZ ÇAY ve SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ

Beyaz, yeşil ve siyah çay türleri Camellia sinensis bitkisinin yaprak ve tomurcuklarından elde edilir. Bu çaylar arasındaki fark çoğunlukla çay yapraklarının işlenmesi sırasında oluşan oksidasyon d...

Daha fazlasını oku

DEMİR YETERSİZLİĞİNDE KİLO KONTROLÜ VE BESLENME TEDAVİSİ

DEMİR YETERSİZLİĞİ VE BESLENME TEDAVİSİ  Demir yetersizliğine bağlı kansızlık (anemi) tüm dünyada görülen en sık anemi türüdür. Kadınlarda daha fazla görülmektedir.  Serum ferritin düzeyi <15 mi...

Daha fazlasını oku