Sepetiniz
0

Sepetiniz boş

Alışverişe devam
CORBA DETOKSU POWER SOUPING NEDIR?

CORBA DETOKSU POWER SOUPING NEDIR?

ÇORBA DETOKSU POWER SOUPING NEDİR?
Ofis ve online diyet danışanlarımızın diyet lislerini hazırlarken sağlıklı zayıflamalarını desteklemek ve kilo kayıplarını ideal hedefler çerçevesinde hızlandırmak amacıyla kullandığımız "Hızlandırıcı Ara Programlar”dan birisi de "Çorba Detoksu”dur. Yurt dışında "Power Souping” olarak bilinen ve oldukça yaygın bir şekilde uygulanan çorba detoksuna DiyetLab uzman diyetisyenleri olarak farklı bir bakış açısı geliştirdik. Yüzlerce danışanımızdan olumlu sonuçlar aldığımız bu detoks programını sizler için detaylıca anlattığımız bu yazımızı mutlaka okuyunuz.
 
Vücudunuzu toksinlerden arındırmak, dirençli kilolarınıza veda etmek, seyahat  sonrası veya kutlama, davet vb. özel günlerin ertesinde tazelenmek için uygulayabileceğiniz detoks programlarının bir yenisini denemeye hazır mısınız? Daha önce denememiş olabilirsiniz ancak doyurucu bir çorba ile kilo vermeniz mümkün.
 
Şimdiye kadar çoğunuz "juicing” kavramını duymuştur, peki ya "souping” hakkında neler biliyorsunuz? Çorba detoksu; "Power Souping” programı ile detoks amacıyla gün boyu sebze meyve suları tüketmek yerine, besleyici bir çorba ile daha doyurucu öğün alteranatifleri oluşturulur. Peki diyetinize niçin ve nasıl sağlıklı bir çorba eklemelisiniz?
Yapılan bir araştırmada öğle yemeğinden önce az kalorili bir çorba (kadınlar için yaklaşık 130 kalori, erkekler için yaklaşık 170 kalori) tüketen bireylerin gün sonunda totalde %20 daha az kalori aldıkları görülmüştür. Üstelik daha az tokluk hissetme gibi bir durumla da karşılaşılmamıştır. Diğer bir çalışmanın sonuçları ise peynir, kraker, kavun gibi katı besinlere nazaran çorbanın bir sonraki öğünde iştahı daha iyi kontrol altında tuttuğunu göstermiştir.
 
Niçin çorba? Burada kilit nokta çorbanın dokusudur. Sıvılar mideyi daha hızlı terk etse de çorba gibi daha kıvamlı yiyecekler farklıdır. Çorba aslında midenizi doldurarak daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Bazı çalışmalarda çorbanın taneli veya tanesiz oluşunun bir önemi olmadığı sonucuna varılırken yapılan bir çalışmada pürüzsüz (tanesiz) çorbaların (balkabağı çorbası gibi) taneli çorbalara göre mideyi daha geç boşaltarak doygunluğu artırdığı görülmüştür.  Ek olarak hızlı bir şekilde içilebilen juice’ların aksine çorbalar yudum yudum daha yavaş bir sürede içilir. Araştırmalar ise bu durumun yavaş yeme alışkanlığı ile daha doygun hissetmenize ve daha az kalori almanıza yardımcı olacağını söylemektedir.
 
Çorbanın ileriki saatlerdeki açlığınızı kontrol etme gücünü denemek istiyorsanız her zaman öğle yemeğinde tükettiğiniz yiyecekler yerine veya salata ve sandviciniz yerine 1 kase çorba tüketmeyi deneyin.  Ancak kaseden bir yudum alırken hava yutmamaya özen gösterin dikkatinizi dağıtacak telefon, tablet, TV gibi araçlardan uzak bir şekilde dikkatlice için.
 
Çoğu kişiye ana öğünlerden önce veya ana öğün olarak çorba tüketmenin bu denli faydası olacağı ütopik gelebilir ancak ortalama bir yetişkinin günde normalden %20 daha az kalori alarak yılda 50 kg ağırlık kaybı sağladığı da bir gerçektir. Aynı zamanda diyetinize çorba dahil etmek daha fazla sebze, lif, baharat ve antioksidandan zengin besinler eklemenin de bir yolu olacaktır.
 
Çorbalarınızı lezzetlendirmek için bulyon gibi yapay katkı maddeleri ve mayonez vb. yüksek miktarda koruyucu içeren işlenmiş ürünlerden uzak durarak bunun yerine kendi mutfağınızda hazırlayacağınız malzemeleri kullanın. Ne kadar lezzetli de olsalar cheddar peynirli brokoli ve kremalı patates gibi ağır kremalı çorbalardan kaçının. 
 
Kendiniz de basit bir "Power Souping" çorbası yapabilirsiniz. Çorbayı şu şekilde hazırlayabilirsiniz: Soğanları ince ince doğrayıp bir tavada soğan, sarımsak ve zeytinyağını pişirin. İçerisine sebzelerle birlikte önceden hazırladığınız sebze suyunu (brokoli ,lahana, karnabahar, kereviz ve domatesi
deneyin ) ekleyin. Lezzetlendirmek için üzerine baharatları ekleyip karıştırın. Kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika kısık ateşte pişirin. Daha fazla sebze; et, balık, tavuk veya kuru baklagiller gibi protein kaynağı besinler; avokado veya fıstık gibi yağlı tohumlar; kinoa, tatlı patates veya kabak gibi karbonhidrat kaynağı içeren dengeli bir öğünden önce servis edin.
POWER SOUPİNG PROGRAMININ TEMEL PRENSİPLERİ 
•Power Souping programının temelini doyurucu, detoks etkisi olan besinlerle hazırlanmış, düşük kalorili, yüksek antioksidan kapasiteye sahip çorbalar oluşturur. Programda yapmanız gereken öğünlerinizde "Power Souping” özellik gösteren sebze grubu, protein ve yararlı yağ kaynağı içeren besinlerin kullanıldığı çorbaları belirli bir diyet planı içerisinde tüketmektir.  Bunun yanında programı uygularken dikkat etmeniz gereken birtakım temel prensipler bulunmaktadır:
•Gün içerisinde bu programa özel çorbaları tüketerek günlük 30 gr lif ihtiyacınızı mutlaka karşılamalısınız.
•Program sırasında yeteri kadar sıvı tüketimini sağlamak oldukça önemlidir günlük 2-2.5 lt su tüketmelisiniz.
•Çorbalarınız hazırlanırken besin-besin etkileşimleri temel alındığı için tariflerde yazan miktarları ve malzemeleri kullanmaya özen gösterin.
•Öğünlerinizin kalorisi tariflerde yazan miktarlarda olması gerektiği için çorbalarınızı süslemek/servis etmek için kullanacağınız malzemelerin içerikleri ve miktarları için dikkatli olmanız gerekmektedir. 
•Sebzelerinizi düşük nişasta içeriğine sahip sebzelerden yaklaşık 2 sb kadar seçerek çorbanızı hazırlamanız gerekmektedir.
•Çorbalarınızın yanında 1 porsiyon protein kaynağı tüketmeye özen gösterin (Örnek: siyah fasulye, nohutlu, makarna, karabuğday, ızgara somon, ızgara tavuk)
•Çorbalarınıza 1-2 porsiyon sağlıklı yağ kaynağı yiyecek ekleyerek, besin öğelerinin emilimini artırıp daha uzun süre tok kalmanızı sağlarsınız (Örnek: avokado, çam fıstığı, ceviz, kabak çekirdeği vb.).