Sepetiniz
0

Sepetiniz boş

Alışverişe devam
EGZAMA DIYETI

EGZAMA DIYETI

EGZAMA DİYETİ
Egzama iltihabi bir cilt rahatsızlığıdır. Atopik dermatit olarak da bilinir; cilt tahrişine, kabarcıklara ve kaşıntılı döküntülere neden olur. Aynı zamanda, zamanla ortaya çıkan deri lekeleri ile sonuçlanabilir. 
 
Egzamanız varsa, tahriş ve kaşıntıları durdurmak için farklı bir çözüm olarak doğru diyet yaklaşımları uygulayabilirsiniz. 
 
Günümüzde egzamaya neden olan belirli bir yiyecek olduğuna dair kanıtlar yetersizdir, tüketildiğinde egzemanın şiddetini artıran besinler bulunmaktadır. Bu besinleri diyetinizden çıkardığınızda egzema belirtilerinin de azaldığını göreceksiniz. 
 
Egzama rahatsızlığı bulunan pek çok kişiye gıda alerjisi teşhisi de konur. Belirli bir gıda alerjiniz yok ise bütün alerjen yiyecek gruplarını diyetinizden çıkarmadan önce mutlaka doktor ve diyetisyeniniz ile görüşmenizi öneriyoruz.  Egzama ile ilişkili yaygın alerjen gıdalar şunlardır:
İnek sütü
Yumurta
Soya
Glüten
Kuru yemişler
Balık
Kabuklu deniz ürünleri
 
Egzama Belirtilerini Azaltan Bir Diyet Nasıl Olur ?
 
Genel olarak antioksidan içeriği yüksek beslenme planları egzama belirtileri ve şiddetini azaltmaya yardımcı olur. Aslında egzema diyeti farklı beslenme planlarının benimsendiği bir diyet yaklaşımını içerir. Yani egzama diyetini spesifik yalnızca bir diyet gibi düşünmeyiniz. Farklı diyet yaklaşımları bu semptomların azaltılmasında etkilidir. Hangi diyet yaklaşımının kişide  görülen egzamanın azaltılmasında etkili olduğu da tamamen bireysel özelliklere göre değişmketedir. İşte egzamanızı azaltmaya yardımcı beslenme planları:  
 
Akdeniz Tipi Diyet
 
Akdeniz diyeti doymuş yağ içeriği azaltılmış, lif ve yararlı yağ içeriği yüksek, bitkisel protein kaynaklarının çoğunlukta olduğu bir diyettir.
Meyve
Sebze
Balık
Zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar
Kuarsetin içeren besinler 
 
Anti İnflamatuar Diyet
 
Diyetinizde anti inflamatuar besinlere yer verdiğiniz anti inflamatuar diyet yaklaşımını benimseyiniz. Anti inflamatuar diyetin ayrıntılarına http://www.takiplionlinediyet.com/sayfa/antiinflamatuar-diyet,2,186.php#.Wpl0wB3FLIU linkinden ulaşabilirsiniz.
 
Glutensiz Diyet
 
Bazı insanlarda çölyak hastalığı ve egzama birlikte görülüyor. Bunun nedeni, her iki rahatsızlığın da genetik olarak ortaya çıkması olabilir. Çölyak hastalığının tedavisi diyetten glutenin çıkarılmasıdır.  Egzama ve çölyak hastalığınız veya gluten intoleransınız bulunuyorsa glutensiz beslenmek de cildinizde bu belirtilerin azaltılarak iyileşmesine yardımcı olur. 
 
Egzama Şiddetini Azaltmak İçin Kaçınılması Gereken Yiyecekler
 
Aşağıdaki yiyecekler egzamanın şiddetini artırabilir:
Süt ve süt ürünleri
Yumurta
Soya
Kuru yemişler
Koruyucu ve yapay katkı maddesi içeren yiyecekler: Trans yağ içeriği yüksek yiyecekler, işlenmiş gıdalar ve fast food yiyecekler
Şeker içeriği yüksek yiyecekler: kek, şeker ilaveli içecekler, bazı gazlı içecekler, bazı smoothieler
 
Pek çok yiyecek  egzama ile ilgili belirtileri  ortaya çıkarabilir. Herkesin egzamasını ortadan kaldıran ortak bir diyet yoktur, ancak doğru beslenme planları ile alerjik besinlerden kaçınmak bu belirtileri azaltmada yardımcıdır.